Участь білорусі у війні: у Тихановської кажуть, що опозиція готова обговорювати відшкодування Україні

В Об’єднаному перехідному кабінеті лідера білоруської опозиції в еміграції Світлани Тихановської готові обговорювати відшкодування Україні за співучасть білорусі в агресивній війні росії та долучитись до післявоєнної відбудови країни.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ заявив представник з іноземних справ в Об’єднаному перехідному кабінеті Тихановської Валерій .

«Ми розуміємо, що через дії лукашенка, його рішення взяти участь у цій війні, білорусь як держава стала співагресором у цьому конфлікті. Ми не відмовляємося від цієї відповідальності і підкреслюємо, що згідно з Резолюцією Організації Об’єднаних Націй від 1974 року білорусь підпадає під один із таких критеріїв (визначення держави-співагресора – ред.). Питання про те, якою має бути відповідальність, якою може бути участь білорусі у відбудові України після завершення бойових дій, залишається відкритим, і ми готові його обговорювати», - зазначив представник Тихановської.

Водночас, за його словами, у білоруській опозиції закликають український уряд до того, щоб «між нашими країнами були реальна дружба, співробітництво і партнерство».

Читайте також: Представник Тихановської: Крим має бути українським і де-юре, і де-факто

Як повідомляв Укрінформ, лідер білоруської опозиції в еміграції Світлана Тихановська 11 жовтня звернулась до Президента України Володимира Зеленського з проханням встановити дипломатичні та політичні відносини між Україною та Об'єднаним перехідним кабінетом Білорусі.

Між Україною та росією немає дипломатичних відносин, але з білоруссю вони поки що зберігаються.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба казав, що їх розірвуть, якщо армія рб перетне кордон та розпочне пряме вторгнення.