Україна закликала каспійські країни відреагувати на ракетні пуски росії

Україна закликає країни Каспійського регіону примусити росію виконувати Конвенцію про правовий статус Каспійського моря, а також не допустити подальшої мілітаризації цього регіону та його втягування у збройний конфлікт.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час спеціального засідання Постійної ради ОБСЄ у вівторок у столиці Австрії.

"Три крилаті ракети, як повідомив офіційний Кишинів, були запущені по Україні з російських кораблів у Чорному морі, порушили повітряний простір Молдови. Це яскраво демонструє масштаби загрози росії регіону та подальші наміри кремля. І не лише в Чорноморському регіоні", - заявив він.

Український посол вказав на те, що запуск росією ракет по цивільній інфраструктурі України з Каспійського регіону "грубо порушує міжнародні зобов’язання щодо використання Каспійського моря виключно в мирних цілях".

За його словами, росії байдуже міжнародне право, але іншим країнам не має бути байдуже.

"Тому ми в черговий раз закликаємо країни Каспійського регіону докласти всіх зусиль, щоб змусити росію виконувати свої міжнародно-правові зобов’язання, зокрема Конвенцію про правовий статус Каспійського моря, а також не допустити подальшої мілітаризації цього регіону та його участь у будь-якому збройному конфлікті", - наголосив очільник місії України в ОБСЄ.

Як повідомлялося, для ракетних обстрілів українських, у т.ч. 10-11 жовтня, війська рф застосовують, зокрема, стратегічні бомбардувальники Ту-160 та Ту-95, які злітають з району Астрахані і завдають ударів з Каспійського району росії ракетами Х-101, Х-555.