Чехія не планує евакуювати посольство в Україні

Чехія не планує відкликати дипломатів і закривати тимчасово свої дипломатичні представництва в Україні, зокрема посольство в Києві.

Про це заявив міністр закордонних справ Чеської Республіки Ян Ліпавський, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

«Наше посольство в Києві працює. Вживаються усі необхідні запобіжні заходи, пов’язані з надзвичайними ситуаціями. Є безпекова команда, яка захищає посольство, вони діють у координації з українськими службами», - сказав Ліпавський.

На запитання, чи не планується евакуація персоналу з огляду на нещодавні ракетні атаки на українську столицю, він відповів заперечно.

Водночас міністр нагадав, що з початком повномасштабної війни Прага рекомендувала всім громадянам Чехії залишити Україну і росію, ця рекомендація залишається в силі.

У Празі уважно стежать за ситуацією, запевнив дипломат.

Згодом в ефірі чеського телебачення Ліпавський сказав, що безпосередньої небезпеки для Чехії наразі немає. «Якби росія була успішна зі своїм імперським проєктом, то Східна та Центральна Європа, звісно, було б під загрозою», - зауважив він і підкреслив, що Чехія вважає своїм обов’язком допомагати Україні, яку вважає близьким партнером і союзником.

Читайте також: Посольство Японії не збирається евакуюватися з Києва

Чеський міністр зазначив, що атаку 10 жовтня можна без сумніву назвати державним тероризмом, а дії путіна - дедалі відчайдушнішими. Чехія належить до країн, які працюють разом з іншими над створенням воєнного трибуналу. Але до моменту його створення неможливо притягнути до відповідальності за акт агресії воєнних злочинців - керівництво рф. Утім, Міжнародний суд може судити за конкретні злочини конкретних виконавців.

У вівторок Ліпавський обговорюватиме ситуацію та подальші кроки з німецькою колегою Анналеною Бербок у Берліні.

Як повідомляв Укрінформ, російські війська вранці 10 жовтня здійснили ракетні атаки на українські міста. Загалом по території України було випущено 84 ракети. Загинули 11 людей, 89 зазнали травм.