Нинішня позиція Китаю вигідніша Україні, а не росії – Кулеба

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що нинішня позиція Китаю стосовно війни вигідніша Україні, а не росії.

Про це він заявив інтерв’ю Інтерфакс-Україна, повідомляє Укрінформ.

«Кому вигідніша нинішня позиція Китаю? Звісно, Україні, а не росії. росія хотіла б отримувати набагато більшу участь. Чи хотіли б ми отримувати від Китаю більше? Звісно, хотіли б. Але, реально зважуючи ситуацію, ми розуміємо, що нинішня позиція – це позиція, з якою ми можемо працювати», - сказав глава української дипломатії.

Водночас Кулеба зауважив, що якщо Китай десь підтримає російську агресію проти України в будь-якій формі, це матиме руйнівний ефект для наших двосторонніх відносин.

Також на думку глави МЗС, з Індією і Китаєм Україні бракує регулярного контакту лідерів.

Читайте також: Ядерні погрози рф є актом відчаю, оскільки вона програє війну – Кулеба

«Ми пропонуємо ці розмови, але вони з політичних причин поки що утримуються. Позиція Індії – така сама, як і позиція Китаю, з нею можна працювати. Я, звісно, маю запитання до закупівлі нафти, але аргумент індусів простий: "Європа купує, чому ми не можемо купувати?" Тобто складно. Але ми бачимо там і позитивну динаміку, наприклад, відмова індійського ВПК від співпраці з росією за низкою проєктів», - наголосив міністр.

Кулеба відзначив, що політично позиція Індії звучить завжди чітко – вона за територіальну цілісність України.

Читайте також: Кулеба закликав країни, які пропонують посередництво з рф, припинити гру і підтримати Україну

Як повідомлялося, від початку широкомасштабного російського вторгнення в Україну Китай заявив про нейтралітет і відмовляється надавати військово-технічну, фінансову та іншу матеріальну допомогу жодній зі сторін.

22 вересня Пекін закликав до мирних переговорів між сторонами «конфлікту».