Гутерреш: Псевдореферендуми рф суперечать усьому, що має відстоювати міжнародна спільнота

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш наголошує на неприйнятності дій росії, які вона називає «референдумами».

Як передає Укрінформ, про це він зазначив у Твіттері.

«Так звані «референдуми» в Україні були проведені на територіях, що перебувають під російською окупацією. Їх не можна назвати справжнім волевиявленням народу. Будь-яке рішення росії іти далі ще більше поставить під загрозу перспективи миру», - написав Гутерреш.

Читайте також: Псевдореферендуми не можуть відображати волю українців – Блінкен

Він також наголосив на необхідності дотримуватися Статуту ООН.

"Будь-яка анексія території держави іншою державою внаслідок погрози силою або її застосування є порушенням принципів Статуту та міжнародного права", - нагадав він.

Читайте також: Cейм Польщі засудив псевдореферендуми і закликав ЄС не видавати візи росіянам

За його словами, такі дії росії не узгоджуються з міжнародним правом і «суперечать всьому, що покликана відстоювати міжнародна спільнота».

«Це нехтування цілями та принципами ООН. Це небезпечна ескалація. Вона не може бути прийнята», - додав Генсек у відеоролику, розміщеному у Твіттері.

Читайте також: Поразки на фронті змусили росію поквапитися з псевдореферендумами - Маляр

Як повідомляв Укрінформ, російська окупаційна адміністрація 23-27 вересня провела на території Луганської, Донецької, Херсонської й Запорізької областей фіктивні «референдуми» щодо приєднання цих територій до росії. Білий дім неодноразово заявляв, що не визнає жодних результатів цих так званих голосувань на тимчасово окупованій території України.