Австрія про «референдуми»: Такі спроби русифікації порушують суверенітет України

Сплановані росією так звані «референдуми» на тимчасово захоплених територіях України є спробами русифікації, що грубо порушують суверенітет України, і їх результати не будуть визнані.

Як передає Укрінформ, про це заявив у Твітері глава МЗС Австрії Александер Шалленберг під час зустрічі з українським колегою Дмитром Кулебою на полях ГА ООН у Нью-Йорку.

«Референдуми», які плануються на окупованих територіях України, не мають жодної легітимності. Результати не будуть визнані. Такі спроби русифікації є черговим грубим порушенням суверенітету України", - йдеться у повідомленні.

В іншому повідомленні Шалленберг також розповів про зустріч з главою МЗС Індії Субраманьямом Джайшанкаром, під час якої, зокрема, обговорювалися «глобальні наслідки безпрецедентної агресії росії проти України».

Читайте також: Рада закликала світ не визнавати «референдуми», які рф намагається провести в Україні

Як повідомлялося, 20 вересня ватажки «л/днр» та колаборанти на захоплених росією територіях Херсонської і Запорізької областей оголосили «референдуми» про приєднання до росії та призначили їх на 23-27 вересня.

Міністерство закордонних справ України заявило, що «референдуми» не матимуть жодних юридичних наслідків, і закликало міжнародних партнерів рішуче засудити намір росії провести протиправне голосування, запровадити нові санкції та визнати її державою-спонсором тероризму.

Лідери західних країн вже заявили, що результати фейкових референдумів не визнають.

Водночас президент рф володимир путін 21 вересня сказав, що росія визнає результати «референдумів».

Тим часом результати соціологічного дослідження, проведеного у серпні 2022 року компанією Active Group, свідчать, що на тимчасово окупованих територіях України переважна більшість респондентів впевнені, що їхня область має бути невіддільною частиною України, а їх добробут і безпека значно погіршилися з моменту окупації.

Зокрема, майже 73% респондентів вважають абсолютно необґрунтованими територіальні претензії рф на їх область. Також 82% опитаних на тимчасово окупованих територіях України відповіли, що не підуть на референдум, якщо російська федерація проводитиме його у їх місті.

Фото: Александер Шалленберг, Твітер