У Раді зареєстрували законопроєкт про статус держави-терориста

У Верховній Раді зареєстровано проєкт закону про статус держави-терориста та держави-спонсора тероризму.

Відповідний законопроєкт № 8002 авторства групи народних депутатів опублікований на сайті парламенту, повідомляє Укрінформ.

«Законопроєкт спрямований на юридичну кваліфікацію дій держав, які вчиняють акти тероризму, що відрізняє їх від інших суб’єктів терористичної діяльності, а також держав, які фінансово та іншим чином допомагають таким державам (спонсорують їх). На відміну від інших суб’єктів тероризму, держава-терорист намагається шляхом насильства досягти певних політичних або політикоекономічних цілей. Причому явище державного тероризму має як внутрішній, так і зовнішньополітичний аспект», - ідеться у пояснювальній записці.

Читайте також: Важливо посилювати тиск на державу-терориста: Зеленський поговорив із Пелосі

Документ також спрямований на визначення порядку обліку таких держав та впровадження юридичних наслідків у вигляді санкцій.

Законопроєктом пропонується нове визначення поняття «держава-терорист» на заміну поданого у Законі «Про боротьбу з тероризмом» «у зв’язку з тим, що останнє не відображає його внутрішній та зовнішньополітичний аспекти, а також визначено критерії ідентифікації держави як терориста».

Крім того, пропонується дати визначення поняттю «держава-спонсор тероризму», порядок ведення РНБО переліків як держав-терористів, так і держав-спонсорів тероризму, а також конкретні види санкцій, які можуть бути на них накладені.

Як повідомляв Укрінформ, президент США Байден під час розмови з журналістами у Вашингтоні зазначив, що не вважає необхідним зараз визнавати росію державою-спонсором тероризму.

Читайте також: Президент закликав визнати росію державою-терористом, аби запобігти ядерній катастрофі

У Білому домі пояснили, що офіційне запровадження проти росії статусу країни-спонсора тероризму може створити негативний ефект для самої України, а також вплинути на глобальну продовольчу безпеку та інші міжнародні процеси.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна буде вимагати визнання росії державою-спонсором тероризму і не вважає, що нинішня неготовність адміністрації президента США Джо Байдена до цього означає, що таке рішення ніколи не може бути ухвалене.