Довгостроковою метою України залишається членство в НАТО – Єрмак

Довгостроковою метою України є членство в НАТО, проте до того часу Україні потрібні гарантії безпеки від союзників.

Про це заявив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак у колонці для The Guardian і на своєму Телеграм-каналі, повідомляє Укрінформ.

«Довгостроковою метою нашої держави залишається членство в НАТО, але нам потрібні юридично обов’язкові гарантії від наших союзників щодо надання зброї, обміну розвідданими та підтримки нашої оборонної промисловості та економічної спроможності», - сказав Єрмак.

Він підкреслив, що уже є невдалий досвід Будапештського меморандуму, формулювання якого не пройшли перевірки часом і амбіціями росії, й фактично, помилки минулого поставили під загрозу безпеку всього світу.

Тому зараз для української та світової безпеки, на думку очільника ОП, важливо розробити реальні безпекові гарантії.

«Це відповідає інтересам України та світових держав. Ці гарантії можуть стати одними зі стовпів світового порядку», - зауважив він.

Водночас Єрмак наголосив, що немає такої мирної угоди, під якою росія поставила би свій підпис і дотримала слова.

«З огляду на дії рф у Сирії та її поведінку після захоплення Криму має бути очевидно: росія використовує мирні переговори як відволікаючий фактор і пастку, не прагнучи знайти компромісне рішення», - переконаний керівник ОП.

Читайте також: Щоб зупинити війну, потрібно зруйнувати економіку росії у короткі терміни - Єрмак

За його словами, спеціально створена міжнародна група з гарантій безпеки планує представити світовій спільності рекомендації вже найближчим часом.

«Запевнення не працюють, потрібні гарантії, бо це можливість для колективного Заходу протистояти варварським амбіціям росії», - наголосив Єрмак.

Як повідомлялося, 1 липня відбулося перше засідання консультаційної групи з напрацювання гарантій безпеки України. Співголовами групи є керівник Офісу Президента Андрій Єрмак та колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен.

Фото: ОП