Посол України в Чехії отримав найвищу нагороду Сенату

Фото

Голова Сенату (верхньої палати) парламенту Чехії Мілош Вистрчіл нагородив посла України в Чехії Євгена Перебийноса, який закінчує свою дипломатичну місію в цій республіці, «Срібною медаллю» голови Сенату Чехії.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Фейсбук Посольства України в ЧР.

Церемонія нагородження відбулася 10 серпня в головному залі Вальдштейнського палацу. Вистрчіл відзначив, що головною відзнакою чеського парламенту нагороджує посла України за «чіткі слова й чіткі дії».

Посол України в Чехії отримав найвищу нагороду Сенату / Фото: Посольство України в Чехії

«Перша річ, яка мене захоплює в послі, це його робота на благо Батьківщини – те, як йому вдалося зробити свою країну видимою і просто дивовижним чином інформувати про російську агресію проти України. Друга річ – це те, як він зміцнив Чеську Республіку. Він поглибив розуміння чеських громадян, що потрібно захищати свободу, демократію, незалежність, самобутність і суверенітет», - заявив Вистрчіл.

Допомагаючи комусь, ми самі стаємо сильнішими, тож посол сприяв тому, що сьогодні Чеська Республіка стала сильнішою, додав голова чеського Сенату.

Він зауважив, що Перебійніс розбудив пам’ять чехів, змусив їх пригадати, що вони самі пережили й чого позбулися, коли в 1989 році здобули свободу. Ці знання надзвичайно цінні, оскільки, лише пам’ятаючи минуле, у нас усіх є шанс жити й надалі в свободі та демократії.

Перебийніс подякував Сенату парламенту Чехії за відзнаку та допомогу Україні.

«Я вдячний за те, що чеські сенатори системно підтримують Україну в її боротьбі з російським агресором, підтримують наші зусилля щодо приєднання до європейського співтовариства вільних народів», - сказав дипломат.

Читайте також: Президент Польщі вручив експослу України Дещиці державну нагороду

Перебійніс нагадав, що український та чеський народи єднають чимало спільних сторінок історії, які так чи інакше визначають нинішній партнерський характер відносин між двома державами. Саме в Києві в 1914 році була створена Чеська дружина, а пізніше біля українського Зборова пройшов своє перше бойове хрещення Чехословацький легіон, який відіграв визначальну роль у створенні незалежної Чехословаччини. Водночас, саме Чехословаччина завдяки президенту Масарику стала в міжвоєнний період ключовим центром української еміграції, місцем, де еліта нашого народу змогла знайти притулок і підтримку після окупації Української Народної Республіки радянською росією.

«Сьогодні Чехія знову відкрила свої двері і серця для сотень тисяч українців, які залишили свої домівки через розв’язану росією війну проти України. <...> Маючи власний історичний досвід, ви добре усвідомлюєте, які наслідки може мати загравання з агресором та позиція «це не наша війна», - заявив український дипломат.

Євген Перебійніс став першим із послів, хто отримав цю нагороду. Минулого року її отримала президентка Словаччини Зузана Чапутова.