Ткаченко закликав створити інформаційний «Рамштайн» для протидії російській пропаганді

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко звернувся із закликом створити формат інформаційного «Рамштайна», який би координував зусилля союзників і партнерів для протидії російській пропаганді.

Про це він сказав під час онлайн-конференції, організованої американським аналітичним центром «Атлантична рада», повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Я думаю, важливо закликати до того, що я обговорював зі своїми колегами-міністрами в Європі і в Америці – до інформаційного «Рамштайна», - зауважив Ткаченко.

Він підкреслив, що Україна зараз має обмежені ресурси для того, щоби протидіяти російським пропагандистським наративам у інформаційній сфері. Через це, за словами міністра, нині реалізуються лише окремі проєкти. Серед них, зокрема, Freedom, що розповідає про реальний стан речей в Україні російськомовній аудиторії переважно за кордоном і безпосередньо в рф.

Водночас росія, зазначив очільник МКІП, потужно фінансує свої «медіа», які перебувають у державній власності: «Вони збільшують бюджет для своїх «ЗМІ» у час війни».

Ткаченко звернув увагу на те, що матеріали російських пропагандистів зосереджені на обговоренні й спотворенні ситуації навколо України. У них фігурують теми «русофобії», сюжети про "Квартал-95", Леоніда Кравчука та інші. «Отже, весь цей порядок денний – про війну (проти України – ред.)», - зазначив він.

Читайте також: Новий закон про медіа: у МКІП розповіли про особливості і ймовірні терміни ухвалення

За словами міністра, у той час як Україна має реальну оборонну підтримку, яка координується так званим форматом «Рамштайн», є необхідність також скоординувати підтримку цивілізованого світу для протидії російській пропаганді. Зараз також дуже важливо знайти ресурси для незалежних ЗМІ, для інших медіа, які перебувають під реальною загрозою припинення роботи.

У цьому зв’язку міністр зауважив, що в українських ЗМІ відбуваються скорочення, і «ресурси для продовження протистояння на інформаційному фронті дуже скоротилися за короткий проміжок часу».

Як повідомляв Укрінформ, формат «Рамштайн» був ініційований у квітні Сполученими Штатами як Контактна група з питань оборони України. Зараз вона охоплює понад 50 країн. Глави оборонних відомств країн-союзників і партнерів проводять регулярні зустрічі для координації оборонної допомоги Україні.