Кислиця - про покарання рф: Ми спиратимемося на спадщину Нюрнберга

Для покарання російських воєнних злочинців слід спиратися на «спадщину Нюрнберга», вважає постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

Як передає власний кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку, про це він заявив під час неформальної зустрічі в Раді Безпеки ООН на тему «Знищення культурної спадщини як наслідок російської агресії проти України».

Кислиця зазначив, що українська культурна спадщина залишається під загрозою як навмисне обрана ціль російської війни.

Мотиви путіна та його поплічників ясні й прості, пояснив він: «Якщо ви збираєтеся знищити національну ідентичність, то маєте позбавити народ його культури, зокрема, знищивши об'єкти його спадщини».

Дипломат нагадав, що, на Нюрнберзькому процесі злочини проти культури посідали особливе місце й були включені в групу, пов'язану з матеріальними збитками.

Читайте також: Світ заплатить потрійну ціну, якщо не покарає росію зараз — Кислиця

рф розпочала нищення української культурної спадщини в Криму відразу після його загарбання, наголосив Кислиця. «Повномасштабне вторгнення росії в Україну призвело до подальшого закріплення практики культурного геноциду. Ніхто з винних не повинен залишитися безкарним», - зазначив він, нагадавши про заяву Президента України стосовно необхідності створення спеціального трибуналу щодо російської агресії проти України. Цей трибунал має стати інструментом для «забезпечення справедливого й законного покарання тих, хто запустив ланцюг трагедій і катастроф - найбільших від часів Другої світової війни», додав постпред.

«Ми спиратимемося на спадщину Нюрнберга, яка залишається актуальною, хоча й потребує розвитку та адаптації до сучасних реалій», - зауважив дипломат, висловивши переконання, що Україна сьогодні стала «щитом проти сучасних варварських племен».

Читайте також: Кислиця в Радбезі ООН закликав світ покласти край російському фашизму вже зараз

Він також указав, що нині в Комітеті всесвітньої спадщини ЮНЕСКО головує представник держави-агресора – посол кузнєцов. «Мораль на самому дні, Чи не так? – додав він. - Ласкаво просимо в абсурдний і суперечливий світ Організації Об'єднаних Націй!».

Таким чином, зазначив Кислиця, послідовники міністра «народної освіти і пропаганди» Геббельса та його поплічників з культурної палати Рейху «продовжують скандально головувати в Комітеті всесвітньої спадщини ЮНЕСКО!».

Як повідомлялося, у Радбезі ООН відбулася неформальна зустріч на тему «Знищення культурної спадщини як наслідок російської агресії проти України», організована постпредствами Албанії, яка головує у липні в РБ, у співпраці з делегаціями України та Польщі.