Євросоюз закликав рф припинити блокаду українських портів та обстріли сільгоспоб’єктів

Європейський Союз закликав росію негайно припинити обстріли сільськогосподарських об’єктів та елеваторів в Україні, а також розблокувати Чорне море, зокрема Одеський порт, для експорту зерна та комерційного судноплавства.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві ЄС, виголошеній під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні.

"росія ввела блокаду українських портів на Чорному морі та обстрілює українську інфраструктуру. ЄС закликає росію негайно припинити обстріли об’єктів сільського господарства та вивезення зернових, а також розблокувати Чорне море, зокрема Одеський порт, щоб дозволити експорт зерна та комерційні судноплавні операції", - йдеться у заяві.

Читайте також: росіяни випустили дві ракети Х-31 по Одещині, влучили в молдовський танкер

Зазначалося, що ЄС підтримує зусилля генерального секретаря ООН у цьому напрямку.

"Ми засуджуємо російську пропагандистську кампанію, яка намагається звинуватити в назріваючій продовольчій кризі санкції ЄС, запроваджені у відповідь на агресію росії проти України. Повторюємо, що санкції ЄС щодо росії дозволяють вільне переміщення сільськогосподарської та харчової продукції та доставку гуманітарної допомоги", - наголошується у заяві.

Читайте також: Туреччина відпустила російське судно з краденим зерном, МЗС України просить пояснень

У Євросоюзі підтвердили, що росія, використовуючи продовольство як зброю у своїй війні проти України, несе повну відповідальність за глобальну кризу продовольчої безпеки, яку вона спровокувала.

Читайте також: Кулеба – про зернові коридори: Ми за кілька кроків від угоди, але вони найскладніші

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого росія почала повномасштабне вторгнення в Україну. В результаті російської блокади у Чорному морі в українських портах виявилися заблокованими понад 22 млн тонн українського зерна, значна частина якого призначалася для Всесвітньої продовольчої програми ООН.