Макрон пояснив, як у ЄС виборюють статус кандидата для України

Лідери низки європейських країн задля досягнення єдності щодо надання Україні статусу кандидата в члени ЄС домовилися, що умови щодо здійснення реформ висуватимуть пізніше - перед відкриттям певних розділів перемовин про членство.

Про це президент Франції Емануель Макрон сказав під час спілкування з українськими журналістами у четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Як ви знаєте, щодо статусу кандидата (для України - ред.) були певні розбіжності в Європі. Тому я вважав за доцільне приїхати тепер, щоб, по-перше, об'єднати країни, які це підтримують. І щоб за вісім днів до того, як Європейська рада ухвалюватиме рішення, докласти ще зусиль задля такої одностайності і підготувати затвердження статусу кандидата", - сказав він.

Президент Франції пояснив, що спочатку надається статус кандидата, а потім буде дорожня карта, щоб відкрити той чи інший розділ переговорів щодо членства в ЄС.

Читайте також: Кандидатство України в ЄС може стати одним з ключових рішень початку ХХІ століття – Зеленський

"Тобто умови будуть після. Ми спеціально так зробили, щоб досягти одностайного рішення на Європейській раді", - зазначив Макрон.

Президент Франції уточнив, що зараз ЄС не формує пакет умов.

"Ми з Президентом Зеленським умови не обговорювали, адже в України зараз головне завдання – виграти війну... Умови будуть сформульовані після", - акцентував Макрон.

Читайте також: Франція, Німеччина, Італія і Румунія підтримують надання Україні статусу кандидата в ЄС

Як повідомляв Укрінформ, 23-24 червня у Брюсселі має відбутися засідання Європейської ради, одним із питань якого буде розгляд заявки України на членство в ЄС та прийняття рішення щодо надання їй статусу країни-кандидата.

Фото: ОП