Квін запевняє, що США не обмежують союзників у постачанні Україні радянських літаків

США не мають знайомих українським льотчикам радянських літаків, але жодним чином не обмежують їх передачу Україні державами-союзниками.

Як передає Укрінформ, про це заявила тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін в інтерв’ю «Європейській правді».

Вона зазначила, що у США немає радянських літаків, які знайомі українським пілотам, і нагадала, що в рамках НАТО були обговорення про постачання таких літаків з інших країн, але з низки причин цей механізм не запрацював.

«Та якщо держави-союзники, які мають певну зброю (зокрема, літаки), хочуть постачати її Україні на двосторонніх засадах – вони можуть це робити! США не зупиняють союзників у цьому, ніяких обмежень немає, вони можуть це зробити, просто перевізши літаки через кордон», – сказала Квін.

Читайте також: Україна має сама визначити підсумок війни - Квін

Вона акцентувала, що звинувачення саме США у непостачанні літаків «не мають ґрунту, навіть якщо є ті, кому простіше ховатися за нашою спиною».

«Та я не вважаю за можливе давати детальніші коментарі, бо "показування пальцем" на того чи іншого союзника не допомагає збереженню єдності в НАТО», – зауважила дипломат.

Читайте також: рф навряд чи зможе наступати протягом наступних 30 днів - британська розвідка

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський на початку березня закликав Захід не затягувати розв'язання питання передачі Польщею бойових літаків для захисту повітряного простору України.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький 9 березня заявив, що рішення щодо передачі польських винищувачів Україні для захисту свого неба від російської авіації має ухвалюватися в рамках НАТО.

Читайте також: Україна відкинула росіян від Києва та Харкова, тож цілком може звільнити Крим та ОРДЛО - Квін

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. російські війська знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.