Стефанчук вважає, що Рада може повернутися до ідеї онлайн-голосування

Верховна Рада може повернутися до розгляду ініціативи впровадження механізму онлайн-голосування.

Про це Голова ВР Руслан Стефанчук розповів в інтерв’ю Укрінформу.

«Я досі вважаю, що має бути запобіжник у вигляді онлайн-голосування на випадок будь-яких зазіхань на єдиний законодавчий орган, який не може бути замінений нічим. Я думаю, що з часом ми повернемося до розгляду цієї пропозиції», - сказав він.

Стефанчук також пояснив, чому парламент не розглянув законопроєкт щодо можливості проведення дистанційних засідань під час воєнного стану, поданий 241 народним депутатом у березні. За його словами, опозиційні парламентські фракції виступили категорично проти такої ініціативи.

Читайте також: Є чотири місця для проведення засідань у разі знищення будівлі Ради – Стефанчук

Як повідомляв Укрінформ, ідею запровадити в українському парламенті систему онлайн-голосування на початку пандемії COVID-19 ініціював Руслан Стефанчук, який на той час був першим віцеспікером. Однак тоді відповідний документ не дістав підтримки.

Стефанчук повернувся до своєї ініціативи наприкінці грудня 2021 року. Він заявив, що запровадження системи онлайн-голосування в парламенті необхідне, аби мати запобіжник у разі виникнення непередбачуваної ситуації. Зокрема малися на увазі загострення епідемії COVID-19 або можлива збройна агресія, у зв'язку з якими народні депутати не зможуть зібратися у ВР для ухвалення рішень. За словами членів парламентської президії, законопроєкт щодо впровадження голосування в режимі онлайн був напрацьований у лютому 2022 року, проте його так і не було зареєстровано.

Читайте також: Стефанчук пояснив, чому журналісти зараз не можуть працювати у Раді

У березні 241 народний депутат подав до парламенту проєкт закону, який передбачає можливість проведення дистанційних засідань під час воєнного стану.

Фото: Фейсбук