Кулеба попросив G7 змінити закони, щоб заморожені кошти рф пішли на відбудову України

Заарештовані за кордоном російські фінансові активи мають піти на відшкодування завданих російською армією в Україні збитків і послужити відбудові нашої держави.

Про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба попросив своїх колег з країн G7 під час зустрічі у німецькому Любеку 13 травня, передає Укрінформ.

Кулеба розповів за результатами переговорів журналістам, що попросив колег з країн G7 переглянути національне законодавство та запустити в дію процедури, які дали б можливість Україні використати заблоковані російські активи.

«Щоб ми могли спрямувати ці гроші на відбудову та компенсувати завдану нам шкоду… Йдеться про сотні мільярдів євро та доларів», - пояснив Кулеба.

Він зауважив, що Канада вже зробила кроки в цьому напрямку, та висловив очікування, що інші країни також зроблять це з огляду на їх «позитивну реакцію». «росія повинна платити: політично, економічно, але також фінансово», - підкреслив очільник українського МЗС.

Другим питанням, яке було обговорено, стала глобальна продовольча криза, спричинена росією.

«російська війна проти України - єдина причина цієї кризи», - наголосив дипломат.

Він зазначив, що росія заблокувала українські порти, вона обстрілює ракетами Одесу, найбільший наш порт у Чорному морі, з якого мають виходити судна з сільськогосподарською продукцією на глобальні ринки.

На запитання, чи говорив Київ з російською стороною про можливість розблокування Одеси, Кулеба відповів ствердно.

«Ми говорили з ними по Одесі, але не отримали позитивної відповіді. Ми готові говорити з ними, в тому числі з питання продовольчої безпеки, але проблема в тому, що з їхнього боку «немає апетиту» вести переговори. росія віддає перевагу війні над перемовинами. Ми готові до змістовних переговорів на засадах взаємної поваги, а не російських ультиматумів, кинутих на стіл», - заявив міністр.

Міністри обговорили можливості зняття блокади з тим, щоб можна було доставляти зерно та інші продукти, зокрема, в Африку та Азію, продовольча безпека яких є дуже важливою. Треба знайти шляхи не допустити дефіциту та стрибків цін на продовольство в світі, підкреслив Кулеба.

Читайте також: Кулеба зустрівся з міністрами G7

Також міністри обговорити питання постачання Україні зброї та санкції проти рф.

Кулебу на зустріч запросила міністр закордонних справ головуючої в G7 ФРН Анналена Бербок.

Фото: picdrop.com