Зеленський вважає прискорений рух України в ЄС питанням захисту європейського проєкту

Президент Володимир Зеленський переконаний, що надання Україні у червні статусу кандидата на членство в Європейському Союзі є питанням захисту всього європейського проєкту.

Про це він заявив у відеозверненні до політиків і народу Словаччини, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Питання про надання Україні статусу кандидата у члени Євросоюзу вже у червні цього року – це питання захисту всього європейського проєкту», - зазначив глава держави.

Він підкреслив, що намагання росії шантажувати, розколювати й послаблювати європейців однозначно засвідчує, що всі на континенті мають відповідати на це ще більшим об'єднанням, більшою інтеграцією, більшим спільним захистом цінностей.

Читайте також: Зеленський попросив у Словаччини підтримати українців у захисті неба

«Але ще більше об'єднання у Європі можливе тільки в одному випадку – якщо Україна просто зараз, в умовах війни, дістане реальну змогу прискорено рухатися у Європейський Союз», - сказав Президент.

Водночас він наголосив на важливості економічної підтримки України.

«Неможливо воювати без економіки. А росія робить усе, щоб зруйнувати нашу економіку. Як приклад – більшість російських ракет, які вдарили по українській землі, вдарили саме по економічній інфраструктурі», - зауважив глава держави.

За його словами, пріоритетом є налагодження альтернативних маршрутів для українського експорту, зокрема й через територію Словаччини, а також більша фінансова підтримка для України з боку ЄС.

«І я прошу вас бути нашим голосом у Євросоюзі, коли потрібно захищати відповідні позиції від деструктивних сумнівів тих, хто свободу цінує менше, ніж ви», - звернувся Зеленский до словацьких партнерів.

Як повідомлялося, 9 травня Україна передала другу частину анкети-опитувальника для отримання статусу кандидата на членство в Європейському Союзі.

18 квітня Президент Володимир Зеленський передав главі представництва Європейського Союзу Матті Маасікасу заповнену першу частину анкети-опитувальника для отримання Україною статусу кандидата на членство в ЄС. Цей опитувальник був переданий українській стороні особисто президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн під час візиту до Києва 8 квітня.

Зеленський підписав заявку на членство України в Європейському Союзі 28 лютого 2022 року.