Кислиця розкритикував Радбез ООН за безпорадність щодо кризи через вторгнення рф

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця розкритикував Радбез ООН за безпорадність у вирішенні кризи, спричиненої російським вторгненням в Україну.

Про це передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку.

З січня Радбез провів понад десяток зустрічей, присвячених російській агресії проти України, зазначив він. «Ми всі цінуємо свій час, тому дозвольте запитати вас: як наші зустрічі впливають на того, хто посідає місце в Радбезі, передбачене Статутом ООН для іншого суб'єкта, якого вже не існує?» - сказав Кислиця, маючи на увазі положення про те, що постійним членом РБ визначено срср, а не росію.

Також Кислиця підкреслив, що ці засідання не впливають ні на безпеку, ні на гуманітарну ситуацію в Україні.

Читайте також: Кулеба: росія має почути Генсека ООН і припинити війну

При цьому він підкреслив важливість надання допомоги Україні на двосторонньому рівні.

«Невже ви готові звести роль Ради Безпеки у вирішенні найтяжчої безпекової кризи на європейському континенті від часів Другої світової війни тільки до обговорень?» - запитав постпред.

Він «наполегливо закликав» Радбез «серйозно зайнятися розв’язанням проблеми сумнівної присутності росії в цьому залі, яка перешкоджає виконанню Радою її головного обов'язку – підтримання міжнародного миру та безпеки».

Читайте також: ООН зафіксувала 2 104 смерті цивільних українців із початку повномасштабного вторгнення рф

За словами Кислиці, нездатність РБ впливати на війну росії проти України зумовлена тим, що «Рада Безпеки продовжує вдавати, ніби росія є повноправним та легітимним постійним членом».

На його переконання, роль цього органу не зміниться, «якщо відповідь не буде знайдена найближчим часом».

Відповідно до статті 23 Статуту ООН, Рада Безпеки складається з 15 членів Організації. Китай, Франція, СРС, Велика Британія та США є постійними членами, росії серед них немає. Водночас рф займає місце постійного члена, вважаючи себе продовжувачкою радянського союзу.

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок Рада Безпеки ООН обговорила гуманітарну ситуацію в Україні, спричинену російським вторгненням.