Україна в ОБСЄ розповіла про «листи щастя» від Лаврова

У той час, як російська зброя залишається націленою на Україну і Росія прагне зміцнити свою безпеку за рахунок України, глава МЗС РФ Сергій Лавров цинічно відправляє листи країнам-учасницям ОБСЄ з нагадуванням про зобов’язання в рамках цієї Організації.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні.

«Ситуація з безпекою на окупованих Російською Федерацією територіях та вздовж кордону України залишається напруженою та нестійкою. Цинічним є те, що поки міністр Лавров розсилає листи країнам-учасницям із посиланням на зобов’язання ОБСЄ, російська зброя залишається націленою на Україну», - заявив Цимбалюк.

Він наголосив, що правда натомість полягає в тому, що, «концентруючи свої регулярні війська на кордонах суверенних держав, окупуючи частини їх територій і погрожуючи своїм сусідам готовністю завдати смертоносний удар, Росія власними діями створює різні рівні безпеки у регіоні ОБСЄ і зміцнює свою безпеку за рахунок інших».

«З огляду на це, як ця країна може добиватися довіри, враховуючи, що вона у своїй новітній історії вже має великий досвід спроб покарати своїх сусідів за здійснення свободи вибору? Для відновлення довіри потребуються не формальні листи, націлені на відвертання нашої уваги, а конкретні дії від імені цієї країни», - заявив Цимбалюк.

Читайте також: Прогрес «Мінська» можливий, якщо Росія перестане вимагати діалогу Києва з «Л/ДНР» - Кулеба

Як відомо, раніше міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що направить главам МЗС усіх країн-учасниць ОБСЄ листи з вимогою пояснити, «чи мають вони намір виконувати ключові зобов’язання щодо безпеки». Зокрема, в надісланих листах міститься запитання, чи планує країна дотримуватися зобов’язання «не зміцнювати свою безпеку за рахунок безпеки інших».