Стефанчук обговорив із президентом Міжпарламентського Союзу безпекові питання

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук та президент Міжпарламентського Союзу Дуарте Пашеку на зустрічі в Києві обговорили питання подальшого співробітництва, а також тему безпеки в Україні та загрозу російської агресії проти нашої держави.

Про це Стефанчук поінформував на спільному з Пашеку брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Всі питання, про які ми говорили, були одностайно підтримані. Це питання територіальної цілісності, питання суверенітету України, питання забезпечення безпеки нашої держави. З президентом Міжпарламентського Союзу ми обговорили низку питань, пов'язаних із загрозою російської агресії, питань, пов'язаних із парламентським виміром Кримської платформи, питань, пов'язаних із розгортанням міжпарламентської дипломатії, підтримки з боки груп дружби, підтримки з боку Міжпарламентського Союзу та інших міжнародних організацій», - сказав Стефанчук.

За його словами, особливу увагу було приділено саме питанням, пов'язаним із розширенням діалогу між нашою країною та Міжпарламентським Союзом у частині безпеки, територіальної цілісності та суверенітету України. "Позиція, якої ми дійшли - «Дипломатія – так, агресія – ні», - наголосив Стефанчук.

Він зазначив, що повідомив Пашеку про те, що наприкінці січня ВР ухвалила звернення до парламентів, урядів світу та міжпарламентських організацій про підтримку України і про засудження спроб вчинити будь-який тиск на вибір України щодо свого майбутнього.

«Також, крім нашого діалогу в рамках Міжпарламентського Союзу, я подякував пану Пашеку за нашу співпрацю з Португалією – країною, яку він представляє», - додав спікер ВР.

Читайте також: ВР звернулася до міжнародних організацій через військовий шантаж Росії

"Це була надзвичайно цінна зустріч, і Ваша особиста підтримка, підтримка Міжпарламентського Союзу для України є надзвичайно важливими. Ми дуже це цінуємо і дуже вдячні за це», - наголосив Голова ВРУ.

Зі свого боку президент Міжпарламентського Союзу Дуарте Пашеку закликав поважати право кожної країни вільно вирішувати своє майбутнє і запевнив у готовності допомагати створити діалог між Україною та Росією.

«Ми розуміємо, що всі країни бажають бути вільними, захищати своє майбутнє без посягань. Країна вільна вирішувати це, особливо в цій будівлі – парламенті, який представляє громадян. Ми маємо завжди поважати рішення кожної країни щодо свого майбутнього», - сказав він.

Пашеку також відзначив, що саме діалог має бути ключовим інструментом у разі розбіжностей між країнами: «Звичайно, у будь-якому куточку світу можуть з’явитися розбіжності між сусідами, але діалог і дипломатія мають бути способом вирішення і створення спільного мирного майбутнього для обох сторін».

Відтак він констатував, що його організація готова допомагати діалогу України з Росією для вирішення проблем.

«Міжпарламентський Союз готовий допомогти створити цей діалог між Україною та Росією, щоб вирішити розбіжності між вами», - підкреслив Пашеку.