Генсек НАТО попередив Москву про наслідки у разі вторгнення в Україну

Москву очікують відчутні наслідки, зокрема в економічній та політичній сферах, якщо вона наважиться на нові агресивні дії проти України.

Як передає Укрінформ, про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв’ю Euractiv

Є причини для занепокоєння з приводу накопичення РФ військових засобів поблизу України, але не має бути сумнівів у рішучості НАТО "захищати всіх союзників у регіоні", зазначив генсек НАТО.

"Ми надсилаємо Росії чіткий сигнал, що будуть наслідки, якщо вона знову використає військову силу проти України", - заявив Столтенберг.

Однак на запитання, що зробить НАТО, якщо РФ вторгнеться в Україну, Столтенберг сказав, що «перше завдання – не допустити цього».

Відповідаючи на запитання, з якими наслідками може зіткнутися Москва, якщо розпочне наступ на Україну, генсек НАТО вказав на економічні, фінансові та дипломатичні заходи, не вдаючись до деталей.

Як повідомляв Укрінформ, американське видання The Washington Post оприлюднило публікацію про те, що США і ЄС фіксують перекидання російських військ до кордону з Україною. При цьому були відзначені «незвичайні переміщення» техніки та військових у західному регіоні РФ, що нагадує ситуацію, яка виникла у квітні цього року та викликала резонанс у міжнародній спільноті. 

Пізніше американське видання Politico оприлюднило знімки, зроблені комерційним супутником, на підтвердження попередньої публікації The Washington Post. 

21 листопада начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов заявив у інтерв'ю Military Times, що Росія зосередила понад 92 тис. військовослужбовців біля кордонів України та готується до нападу, що може розпочатися наприкінці січня - початку лютого 2022 року. 

25 листопада секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що наразі немає загроз щодо широкомасштабного вторгнення ЗС РФ до України, хоча ситуація може змінюватись.

Президент Володимир Зеленський під час пресмарафону 26 листопада заявив, що ймовірність воєнної ескалації з боку Росії є щодня, проте Україна повністю до цього готова.

Фото: НАТО