Лише Росія відповідальна за затримку «нормандської» зустрічі - Никифоров

Відео

Російська сторона залишається єдиною відповідальною за затримку переговорів у нормандському форматі, оскільки Україна, Франція та Німеччина готові до контактів на рівні міністрів та лідерів найближчим часом.

Про це заявив прессекретар Президента Сергій Никифоров у відеокоментарі у Фейсбуці, повідомляє Укрінформ.

"Щодо вчорашнього ефіру програми "Погляд з Банкової" у частині про нормандський формат йшлося виключно про те, що під питанням час та рівень проведення наступних зустрічей нормандії. Сам формат - поза усілякими питаннями і сумнівами. Це безальтернативний майданчик для припинення конфлікту на сході України. Мої слова сьогодні підтвердив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. Російська сторона залишається єдиною відповідальною за затримку у нормандському форматі", - сказав Никифоров.

Він наголосив, що Україна, Франція та Німеччина готові до контактів на рівні міністрів та лідерів найближчим часом.

Читайте також: Никифоров: Продовження роботи нормандського формату - під питанням

"Ми вважаємо, що суть переговорів - отримання результату. Якщо російська сторона наполягає, що підсумок має бути відомий до початку перемовин, то це ставить під питання сам переговорний процес. Закликаємо Москву співпрацювати. Донбас очікує на мир і Росія повинна зробити свій внесок у його досягнення", - додав він.

Читайте також: Берлін отримав від Москви «російське бачення» зустрічі «Норманді» на рівні міністрів

Як повідомлялося, зустрічі у нормандському форматі не проводились уже рік. Востаннє лідери "нормандської четвірки" збиралися на зустріч у форматі відеоконференції у листопаді 2020 року. До цього вони зустрічалися в Парижі у грудні 2019 року після трирічної перерви.

Напередодні, 7 листопада, прессекретар Президента України у програмі "Взгляд с Банковой" телеканалу "Дом" зазначив, що подальша робота нормандського формату за участю України, Франції, Німеччини та Росії під питанням.