КВУ: в Україні зареєстровані 365 партій, більшість із них - «у сплячці»

Станом на 1 січня 2021 року в Україні зареєстровано 365 політичних партій, однак близько двох третин із них не провадять активної діяльності.

Про це розповів голова Комітету виборців України Олексій Кошель на пресконференції в середу, передає кореспондент Укрінформу.

«Станом на 1 січня 2021 року в Україні зареєстровано 365 політичних партій. Це досить велика кількість. Україна є одним із лідерів у Європі за кількістю політичних партій. Однак варто зазначити, що не всі ці політичні партії живуть реальним політичним життям. Переважна більшість перебуває у форматі повної сплячки. Ми можемо їх сміливо класифікувати як мертві політичні партії. Тому що вони досить часто не беруть участь ні в загальнонаціональних, ні в місцевих виборах», - зазначив Кошель.

Він навів приклад, що на парламентських виборах 2019 року лише 21 політична партія висунула виборчі списки, а в 2020 році на місцевих виборах 194 партії заявили про участь у виборах. Однак частина політсил провадила діяльність формально і висувала незначну кількість кандидатів.

«І це дослідження, і попередні дослідження Комітету виборців України вказують на те, що близько двох третин політичних партій – це партії, які реально існують на папері, не провадять жодної активної діяльності, часто не подають звіти до НАЗК. А є окремі політичні партії, які просто не може знайти Нацагентство з питань запобігання корупції, тому що невідомо, де перебувають керівні органи партії, де знаходяться партійні офіси, відсутні сторінки у соціальних мереж тощо», - сказав Кошель.

Голова КВУ також поінформував, що в Україні відбувся черговий сплеск реєстрації нових політичних партій. Зокрема, у 2020 році в Україні було зареєстровано 16 нових політичних партій. Водночас, у 2019 році в Україні було зареєстровано лише три нові політичні партії, у 2017 – також три, у 2018 – одна, у 2016 – 42, у 2015 – 78, у 2014 – 36.

«Тут ми відзначаємо досить негативну тенденцію – кожна третя, фактично третина політичних партій, це так звані регіональні політичні партії. Ми і раніше бачили, що ці партії присутні, їх досить велика кількість, але минулого року відбувся сплеск реєстрації, в тому числі, регіональних політичних партій», - зауважив Кошель.

Він підкреслив, що досить важливим є наявність сталої і сильної партійної системи.

«Досить важливо, щоб і на рівні законодавства цим політичним партіям давати стимули працювати в інших регіонах України. Ми противники того, щоб використовувався принцип сокири, щоб скасовувати реєстрацію цих політичних партій. Але ми за те, щоб запроваджувати додаткові стимули для їх діяльності поза межами окремих регіонів», - зазначив експерт.

Читайте також: Притула підтвердив, що створює власну партію

Як повідомляв Укрінформ, раніше у КВУ повідомили, що за два роки роботи Верховної Ради дев’ятого скликання більшість законів було ухвалено голосами фракцій «Слуга народу», «Голос» і депутатської групи «Довіра».