ПАРЄ відхилила список кандидатів від України на посаду судді ЄСПЛ

Парламентська асамблея Ради Європи відхилила список кандидатів на посаду судді Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) від України.

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу, відповідне рішення було оголошено під час сесії ПАРЄ у Страсбурзі.

Так, список відхилено тому, що не всі кандидати відповідають критеріям для обрання суддею Європейського суду з прав людини. Тож Україна має подати новий список кандидатів.

“Це означає, що Україна має проводити новий відбір. За результатами цього відбору той кандидат, який є в цьому списку, але щодо якого питань нема, знову може бути в списку, а інших, щодо яких уже висловлені зауваження, нема сенсу вписувати. Тобто, весь цей процес затягується, думаю, що не менш ніж на пів року”, - сказав у коментарі кореспонденту Укрінформу член української делегації в ПАРЄ Олексій Гончаренко.

Читайте також: ПАРЄ проведе дебати через міграційну кризу на кордонах з Білоруссю

Як повідомляв Укрінформ, комітет Парламентської асамблеї Ради Європи з відбору суддів до Європейського суду з прав людини оцінив список кандидатів від України на посаду судді ЄСПЛ і рекомендував відхилити його.

"Комітет провів співбесіду з усіма кандидатами 16 вересня 2021 року. Комітет рекомендує Асамблеї відхилити список, тому що не всі кандидати відповідають критеріям для обрання суддею Європейського суду з прав людини, та звернутися до України з проханням подати новий список кандидатів", - йдеться у рішенні.

Читайте також: На осінній сесії ПАРЄ обговорять переслідування корінних народів в окупованому Криму

Зазначається, що серед кандидатів, запропонованих Україною - Микола Гнатовський, Олександр Мережко та Гаяне Нуріджанян.

Осіння сесія Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) проходить у Страсбурзі з 27 по 30 вересня 2021 року в змішаному форматі.