Німецько-американська угода щодо газопроводу спонукає РФ до агресивних дій - МЗС Польщі

Заступник міністра закордонних справ Польщі Павел Яблонський заявив, що дозвіл на закінчення будівництва німецько-російського газопроводу «Північний потік-2» це погане рішення, яке знизить рівень безпеки в Європі. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Польське радіо.

Яблонський заявив, що німецько-американська угода в цьому питанні була поганим рішенням, яке спонукає Росію до агресивних дій.

Ба більше, він нагадав, що за останні кілька років Росія відповідає, серед іншого, за початок війни в Україні, переслідування опозиціонерів, вбивства незалежних журналістів тощо.

За його словами, давши дозвіл на завершення робіт при будівництві газопроводу «Північний потік-2», США та Німеччина показали президенту Росії Володимиру Путіну, що всі такі заходи можуть бути ефективно здійснені.

Читайте також: Єврокомісія отримала запит від України про консультації щодо Nord Stream 2

Як повідомлялося, Європейська комісія підтвердила отримання від України офіційного запиту на проведення консультацій у зв’язку з оголошеною домовленістю між США і Німеччиною щодо завершення будівництва російського газопроводу «Північний потік -2».

21 липня уряди США і ФРН оприлюднили спільну декларацію, в якій виклали позицію щодо завершення будівництва газопроводу «Північний потік-2». Документ уже викликав чимало критики, в тому числі з боку України. Міністерство закордонних справ України оголосило про те, що направило офіційні запити на проведення консультацій з Німеччиною і ЄС, які передбачені положеннями Угоди про асоціацію.

Читайте також: РФ продовжує використовувати газ як геополітичну зброю проти України та ЄС - Вітренко

"Північний потік-2" — це російський газопровід, який будується в обхід України. Його прокладають дном Балтійського моря з Росії до Німеччини. Вартість будівництва оцінюють у 9,5 млрд євро. Єдиним акціонером проєкту є ВАТ "Газпром". У грудні 2019 року будівництво призупинили через санкції США. Тоді газопровід був побудований на 96%.

Нова адміністрація США заявила про неможливість зупинити будівництво газопроводу на цьому етапі.

Читайте також: МЗС Польщі: Захід повинен бути послідовним у протидії російській агресії

Своєю чергою Єврокомісія нагадала, що у випадку завершення газопроводу на нього будуть поширюватися положення так званої Газової директиви ЄС, яка не допускає монопольного використання таких інфраструктурних об’єктів.