Сійярто вкотре озвучив вимогу закрити сайт «Миротворець»

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто вимагає закрити український сайт «Миротворець».

Про це він заявив під час виступу на Міжнародній конференції з питань реформ в Україні, яка відбувається у Вільнюсі (Литва), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми були б дуже вдячні, якби ви доклали усіх зусиль до закриття сайту екстремістів, який містить списки так званих ворогів України, включаючи представників угорської громади і представників самої Угорщини, один з яких зараз розповідає вам про підтримку України», — зауважив Сійярто.

Угорський міністр у своїй промові також назвав одну з причин, чому Угорщина зацікавлена в сильній і квітучій Україні. «Це наша національна спільнота, національна меншина, що проживає в західній частині України. 150-тисячна спільнота проживає там, по суті, тисячу років, хоча цього не було достатньо для визнання як корінної», — сказав він.

Сійярто зазначив, що Угорщина «також зацікавлена в Україні, яка поважає права національних меншин». «З огляду на це, вимушений зазначити, що я не питаю про щось особливе... Ми не питаємо про щось, що не було б очевидним у Євросоюзі. Ми лише хотіли б скромно спитати український уряд повернути права угорцям, які вони мали до внесення змін українським парламентом до закону щодо прав меншин», — наголосив глава угорської дипломатії.

Зокрема, угорський високопосадовець вкотре озвучив вимогу «повернути право користуватися своєю мовою в усіх напрямках сфери освіти, як це було раніше, і повернути право використовувати рідну мову у ЗМІ, сфері культури, держуправління, як це вже було раніше».

Центр «Миротворець» — неурядова організація, що займається дослідженням ознак злочинів проти основ національної безпеки України та міжнародного правопорядку, а також публікує на своєму сайті дані щодо осіб, які, на думку працівників організації, становлять загрозу нацбезпеці України.

Читайте також: Сіярто хоче, щоб в Україні дозволили державне управління мовою нацменшин

Як повідомляв Укрінформ, у червні 2021 року міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто, раніше внесений в базу «Миротворця», поскаржився ПАРЄ, що український ресурс нібито несе в собі загрозу деяким угорським політикам. Він стверджував що сайт «Миротворець» загрожує, зокрема, євродепутатці Андрії Бочкор, яка родом з Берегова.

Главу МЗС Угорщини внесли до бази «Миротворця» у вересні 2018 року. Сійярто неодноразово порушував перед Україною питання закриття сайту, а на початку року навіть була спроба заблокувати результати Ради асоціації Україна-ЄС на цій підставі.