Штати та ЄС вітають закон про відновлення роботи ВККС: на черзі - Вища рада правосуддя

Західні партнери України вітають ухвалення закону про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів, що передбачає вирішальну роль міжнародних експертів у її формуванні.

Як передає Укрінформ, про це у Твіттері повідомляє посольство США в Україні.

“США вітають ухвалення законопроєкту №3711-д за міжпартійної підтримки щодо відновлення ВККС... із врахуванням рекомендацій Венеційської комісії. Вітаємо Верховну Раду та керівництво України з важливим кроком на шляху до всеохопної судової реформи”, - йдеться у повідомленні.

У диппредставництві додали, що з нетерпінням чекають на першочергове ухвалення законопроєкту про реформування Вищої ради правосуддя, “щоб доповнити досягнення”.

Ухвалення документа також привітав голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас.

“Рішучий крок до фундаментальної реформи судової системи України зроблено Верховною Радою. Вітаємо ухвалення реформи Вищої кваліфікаційної комісії суддів, сподіваємось побачити остаточний текст законопроєкту №3711 відповідно до рекомендацій Венеційської комісії”, - написав Маасікас у Твіттері.

Дипломат зауважив, що Євросоюз готовий призначити незалежних експертів для підтримки відбору ВККС.

“Для всебічної судової реформи слід також реформувати Вищу раду правосуддя - відповідний законопроєкт є добре опрацьованим”, - наголосив він.

Читайте також: Формування ВККС, або Як українська судова реформа просунулася на крок уперед

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок, 29 червня, Верховна Рада ухвалила закон щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів, який передбачає вирішальну роль міжнародних експертів у її формуванні.

Зокрема, у законі враховано рекомендацію від Венеційської комісії про те, щоб вирішальний голос під час перевірки кандидатів на доброчесність був за міжнародними експертами.