Разумков у Раді нагадав, як Конституція змінила історію України

Ухвалення Конституції зробило незалежність України легітимною в очах усього світу.

На цьому наголосив Голова Верховної Ради Дмитро Разумков під час урочистого засідання парламенту з нагоди Дня Конституції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За словами спікера, ухвалення 25 років тому Конституції України стало не тільки важливою складовою українського державотворення, а фактично поділила нашу історію на "до" і "після".

Конституція", — саме такі слова вперше прозвучали в цій залі після прийняття Основного закону нашої країни. Лише одне рішення, яке мало колосальний вплив на життя багатомільйонної держави. Ухвалення Основного закону зробило нашу незалежність легітимною в очах усього світу. Ми чітко заявили, за що виступаємо і за що бореться наша держава, які принципи лежать в її основі… Ухвалення Конституції стало конкретним втіленням прагнення нашої держави до самовизначення, вираженням бажання розвиватися і зміцнювати демократичну та правову державу", – заявив Голова ВР.

Читайте також: Зеленський назвав Конституцію юридичним щитом та бронею українців

Він наголосив, що ухвалення Основного закону стало "остаточним завершенням нашого багатовікового народного державотворення".

"Сьогодні, 25 років потому, ми можемо твердо сказати: у нашій Конституції закріплені ті права, за які впродовж кількох років ми боролися як нація, такі цінності, які плекаємо як українське суспільство", – підкреслив Разумков.

За його словами, Основний закон затвердив права, свободи та конституційні обов‘язки українців.

Читайте також: Зеленський вніс до Ради законопроєкт про великий Державний Герб України

"Саме їх дотримання буде найбільшим проявом поваги до Конституції, адже цей принцип починає діяти з кожного з нас, тому що закон - один для всіх. Якщо ми не будемо дотримуватися цих цінностей, це вже буде не зовсім Україна. Точніше, це вже буде зовсім не Україна. Тому що наша земля є невіддільною від свободи, демократії, верховенства права та людяності", – заявив Голова ВР.

Він зауважив: сказати, що конституційний процес завершився з прийняттям Основного закону, буде неправильним - він триває доти, доки існує держава та розвивається суспільство.

"У часи серйозних викликів, які в різні періоди стояли перед Україною, саме парламент відігравав одну з ключових ролей у відстоюванні інтересів держави і суспільства. Верховна Рада оперативно реагувала на виклики та завжди займала виключну позицію в інтересах українського суспільства та народу, і так має бути завжди. Однак сказати, що конституційний процес завершився з прийняттям Основного закону, буде неправильно. Він триває доти, доки існує держава та розвивається суспільство", - сказав спікер.

Разумков підкреслив, що з моменту проголошення Незалежності Верховна Рада була, є і залишається майданчиком пошуку балансу та досягнення компромісу в питаннях життєво важливих політичних рішень нашої держави.

"З моменту прийняття Конституції до її тексту декілька разів вносилися зміни. Цей процес сьогодні триває у стінах Верховної Ради також. Сучасний етап конституційної модернізації України характеризується поглибленням верховенства права, вдосконаленням існуючої системи державного управління та розвитком місцевого самоврядування і територіального устрою", - заявив Голова ВР.

Разумков відзначив, що у 2019 році до Конституції були внесені дуже важливі зміни: були закріплені наші стратегічні прагнення до Європейського Союзу та НАТО.

Спікер наголосив, що в умовах анексії та окупації частини території України надважливим завданням виступає поширення дії Основного Закону на всю територію нашої держави, забезпечення її цілісності і недоторканності у межах існуючих міжнародно визнаних кордонів.

Читайте також: Разумков порівняв зміни до Конституції зі скальпелем

Крім того, очільник парламенту зауважив, що невід'ємною частиною конституційної модернізації України є також розвиток місцевого самоврядування.

"Станом на сьогодні реформа децентралізації поки що не завершена. Аби довести до логічного кінця та реалізувати в її повному обсязі, нам необхідно буде внести зміни до Конституції. Це буде непростий, але історичний процес. Однак саме він дозволить місцевим органам влади отримати як більше повноважень, так і більше відповідальності для розвитку своїх регіонів", - сказав Разумков.

Він зауважив, що водночас усі повинні пам'ятати, що зміни до Конституції повинні бути максимально виваженими, обережними та обдуманими.

"Тому будь-яка, навіть маленька помилка, може призвести до глобальних наслідків, іноді катастрофічних", - додав Голова ВР.

Разумков також заявив, що перед парламентом залишається актуальним питанням вдосконалення та модернізації Конституції.

"Але все це буде залежати виключно від нашої з вами спільної роботи. Саме парламент є моделлю українського суспільства, який представляв та представляє нашу різноманітну країну. І якщо ми хочемо стрімкого розвитку держави, маємо тут, у стінах Верховної Ради, прагнути політичного консенсусу і не лише прагнути, але його досягати. Тим більше, що в цьому скликанні ми вже неодноразово доводили свою спроможність об'єднуватися навколо важливих для держави речей, відкладаючи політичні гасла і політику взагалі", - підкреслив Голова ВР.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні 28 червня відзначається День Конституції. Цього дня 1996 року о 9 годині 18 хвилин, після майже доби безперервної роботи, Верховна Рада прийняла і ввела в дію Конституцію.