Міністри закордонних справ ЄС обговорять з Україною безпекову ситуацію та реформи

Ситуація в Україні та навколо неї стане одним із головних пунктів порядку денного Ради міністрів ЄС із закордонних справ, яка відбудеться наступного понеділка за участі глави МЗС України Дмитра Кулеби.

Про це у п’ятницю, напередодні засідання Ради міністрів ЄС, яка відбудеться 19 квітня в форматі телеконференції, розповів високопоставлений представник Євросоюзу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наступного понеділка ми матимемо зустріч міністра Кулеби з міністрами закордонних справ ЄС. На кордоні України з російського боку відбувається дуже тривожне військове нарощування, Росія оголосила також про заборони судноплавства в Азовському морі та через Керченський протоку – ці питання будуть темою обговорення», - зазначив високопоставлений європейський дипломат.

Читайте також: Стримати Росію від агресії можуть нові санкції та військова підтримка України – Кулеба

Він нагадав, що європейська сторона послідовно підтримує внутрішні реформи в Україні, які є дуже важливими для її наближення до Європейського Союзу, допомагає у питаннях боротьби з дезінформацією та гібридними загрозами. За словами джерела, всі ці питання будуть на столі переговорів, як і підготовка до наступної Ради співробітництва ЄС-Україна.

«Подолання конфлікту на Сході та реформи, включаючи боротьбу з корупцією, судову реформу, зміни політичної системи, - це дві сторони однієї медалі. Україна зможе просунутися вперед лише тоді, коли вона позбавиться від конфлікту на Донбасі, це, безумовно, ключове питання. Але, в той же час, це нічого не вирішить, якщо Україна не просунеться з реформами. Ми вклали великі інвестиції, щоб підтримати такі реформи в Україні. Це для України єдиний передбачуваний шлях вперед, щоб бути незалежною та суверенною країною», - наголосив європейський представник.

Він зауважив, що питання про членство України в Європейському Союзі поки не є на порядку денному, оскільки зараз Україна проводить перетворення, що мають передувати початку таких переговорів. Але, наприкінці, Україна є європейською країною, яка може скористатися своїм правом на приєднання до Європейського Союзу.

Читайте також: Кулеба обговорив з американським конгресменом протидію агресії РФ

Як повідомляв Укрінформ, Росія упродовж останніх кількох тижнів продовжує нагромаджувати ударні військові підрозділи поблизу кордонів України, при цьому в російських ЗМІ розгорнута інформаційна кампанія брехні та провокацій із дискредитації України та виправдання військового втручання Росії під приводом «захисту російськомовного населення».