Кулеба поінформував главу МЗС Іспанії про скупчення військ РФ біля кордонів

Міністр закордонних справ Королівства Іспанія Аранча Гонсалес Лая запевнила главу МЗС України Дмитра Кулебу в непохитній підтримці Іспанією суверенітету та територіальної цілісності України на тлі загострення Росією безпекової ситуації.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє МЗС.

“Аранча Гонсалес Лая запевнила в непохитній підтримці Іспанією суверенітету та територіальної цілісності України: “Можете покластися на підтримку Іспанії”, - йдеться у повідомленні.

Зокрема, в телефонній розмові Кулеба детально поінформував іспанську колегу про загрозливі дії Російської Федерації поблизу українських кордонів та загострення нею безпекової ситуації на тимчасово окупованих територіях України.

Читайте також: Глава Бундесверу: Росія робить все можливе, щоб спровокувати НАТО

Міністр наголосив, що Росія несе відповідальність за деескалацію ситуації та підтвердив відданість нашої держави політико-дипломатичному врегулюванню російсько-українського збройного конфлікту.

Очільники МЗС двох країн скоординували позиції напередодні засідання Ради міністрів закордонних справ ЄС 19 квітня, в якому Кулеба візьме участь.

Окремою темою розмови стала підготовка інавгураційного саміту Кримської платформи в Києві 23 серпня.

Читайте також: Глави МЗС Естонії, Латвії та Литви разом приїдуть до України

Міністри також домовилися пожвавити політичний діалог України та Іспанії, докласти спільних зусиль задля збільшення обсягів торгівлі та поглиблення безпекової взаємодії. У цьому контексті вони обговорили підготовку до цьогорічного візиту глави іспанського уряду до України, в рамках якого також відбудеться бізнес-форум.

Аранча Гонсалес Лая прийняла також запрошення Кулеби відвідати Україну з візитом, щойно дозволить епідемічна ситуація.

Як повідомляв Укрінформ, останнім часом збройні сили Російської Федерації здійснюють нарощування військ поблизу державного кордону України на півночі, сході і півдні, а також в окупованому Криму. Крім того, зросла кількість випадків порушення перемир’я на сході України з боку збройних формувань РФ, є втрати серед бійців ЗСУ. Паралельно РФ веде пропагандистську кампанію на виправдання агресії проти України.

Читайте також: Кулеба: Україна не є частиною «русского мира» і ніколи не буде

6 квітня також стало відомо, що окрім стягування військ до українського кордону Росія розпочала контрольну перевірку боєготовності армії.