Ескалація та російські війська на кордоні: Зеленський поговорив з главою уряду Японії

Президент Володимир Зеленський проінформував прем’єр-міністра Японії Йосіхіде Сугу про ескалацію безпекової ситуації на сході України та стягування російських військ до кордону.

Про це йшлося під час телефонної розмови лідерів, повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу глави держави.

"Глава держави поінформував очільника уряду Японії про загострення безпекової ситуації на сході України та збільшення концентрації російських військ біля кордонів нашої держави", - йдеться у повідомленні.

Президент також подякував за підтримку суверенітету й територіальної цілісності України. Зеленський наголосив, що підтримка з боку "Великої сімки", зокрема Японії, є надзвичайно важливою для України.

Читайте також: Зеленський запросив прем’єра Японії долучитися до Кримської платформи

Своєю чергою, за даними ОП, Суга запевнив, що японська сторона уважно відстежує розвиток подій, і висловив усебічну підтримку Україні.

Сторони також обмінялися думками щодо підготовки до інавгураційного саміту Кримської платформи у Києві та подальших заходів двостороннього діалогу на вищому рівні.

Президент запросив прем’єр-міністра Японії долучитися до урочистостей з нагоди Дня Незалежності України та до роботи саміту Кримської платформи.

Читайте також: Зеленський і Макрон зустрінуться у Парижі 16 квітня - ЗМІ

Як повідомляв Укрінформ, останнім часом збройні сили Російської Федерації здійснюють нарощування військ поблизу державного кордону України на півночі, сході й півдні, а також в окупованому Криму. Крім того, зросла кількість випадків порушення перемир’я на сході України з боку збройних формувань РФ, є втрати серед бійців ЗСУ. Паралельно РФ веде пропагандистську кампанію на виправдання агресії проти України.

Читайте також: РФ стягує війська до кордону з Україною, щоб «перевірити» Захід - Зеленський

6 квітня також стало відомо, що окрім стягування військ до українського кордону Росія почала контрольну перевірку боєготовності армії.