Австрія й надалі підтримуватиме санкції ЄС проти Росії - МЗС

Уряд Австрії залишається відданим підтримці санкційного режиму ЄС проти РФ через її агресію проти України і не бачить наразі передумов для його послаблення.

Про це в коментарі власному кореспонденту Укрінформу повідомили у Міністерстві з європейських та міжнародних справ Австрії.

"Як відомо, Австрія з самого початку підтримала санкції ЄС проти Росії як реакцію на незаконну анексію Кримського півострова та дестабілізацію на сході України з боку Росії, і ми, звичайно, будемо робити це й надалі", – заявили в МЗС, коментуючи заклик опозиційної Австрійської партії свободи до скасування санкцій проти РФ.

Як зазначили у відомстві, "оскільки ситуація суттєво не покращилася, передумов для зміни нашої політики немає".

Читайте також: ЄС та G7 закликали Росію зупинити військову провокацію на кордонах з Україною

"Крім того, санкції можуть бути зняті або пом'якшені лише в рамках ЄС, за повної згоди з нашими партнерами з ЄС", - заявили в МЗС Австрії.

Раніше опозиційна "Австрійська партія свободи" (FPÖ), яка має репутацію провайдера російських інтересів у країні, закликала федеральний уряд Австрії до негайного скасування санкцій Євросоюзу проти Росії.

Представники цієї крайньо правої партії, які у тому числі незаконно відвідували окупований Росією Крим, і раніше неодноразово заявляли про необхідність скасування санкцій проти РФ. Обґрунтування для такого кроку раніше мали передусім економічний характер – австрійський бізнес страждає від "непотрібних" санкцій. Цього ж разу однією з причин також було названо очікуване постачання російської вакцини до Австрії.

Як заявили у FPÖ, "не може бути так, щоб Росія пропонувала свою допомогу вакциною австрійському населенню, але в той же час і надалі залишаються санкції проти російського населення".

Як повідомлялося, 31 березня австрійський канцлер Себастіан Курц за підсумками зустрічі у Відні з послом РФ заявив, що переговори між Австрією та Росією щодо закупівлі російської вакцини знаходяться на "фінішній прямій" і саме рішення може бути прийнято "вже наступного тижня". Мова йде про постачання 1 млн доз "Спутник V”: 300 тис. доз у квітні, 500 тис. доз в травні і 200 тис. доз на початку червня. 10 квітня канцлер Курц заявив, що "переговори щодо контракту де-факто підійшли до завершення" і це значить, що закупівля для Австрії стала можливою.

Більш детально про це читайте у матеріалі "Спутник V" в обмін на скасування санкцій? Австрія каже "ні".