Зеленський заявляє, що система е-декларування працюватиме

Відео

Президент Володимир Зеленський запевнив, що система електронного декларування в Україні працюватиме.

Про це він заявив на початку засідання Ради безпеки й оборони, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Щоб ні в кого не було навіть найменшого сумніву, система електронного декларування в Україні буде працювати”, - підкреслив Зеленський.

За його словами, законопроєкти для поновлення фунціонування системи е-декларування мають бути підготовлені і направлені до ВР як невідкладні.

Президент додав, що правоохоронні органи мають встановити, чому взагалі з’явилося дане рішення КСУ, які мотивації в цьому рішенні, яка законодавча база потрапила під рішення КСУ і чому саме.

Читайте також: Заступник голови КСУ виступив проти рішення щодо декларування

Як повідомляв Укрінфом, Президент Володимир Зеленський 29 жовтня скликав термінове закрите засідання Ради національної безпеки і оборони для визначення заходів невідкладної належної реакції держави на нові загрози та виклики національній безпеці та обороні країни.

27 жовтня Конституційний Суд визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за недостовірне декларування.

Зокрема, ця стаття ККУ передбачає відповідальність у вигляді штрафу чи позбавлення волі за подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

28 жовтня о 19:00 Національне агентство з питань запобігання корупції на виконання рішення Конституційного Суду України закрило доступ до Реєстру декларацій.

У серпні 2020 року до КС було направлене подання 47 народних депутатів щодо конституційності положень законів, які складають так звану антикорупційну платформу. Йдеться про електронне декларування, спецконфіскацію і оновлену ст. 368-5 ККУ, яка передбачає кримінальну відповідальність за незаконне збагачення.

Читайте також: КСУ заблокував реалізацію результатів місцевих виборів - НАЗК

Зокрема, парламентарії оскаржили окремі положення законів «Про запобігання корупції», «Про прокуратуру», «Про Національне антикорупційне бюро України», «Про Державне бюро розслідувань», «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів», Кримінального і Цивільного процесуального кодексів.

Після ухвалення даного рішення у НАЗК заявили, що судді КС ухвалили це рішення у власних інтересах, оскільки відомство виявило укількох суддів ознаки знаки декларування недостовірної інформації.

Водночас в Офісі Президента повідомили, що Володимир Зеленський використає своє право на законодавчу ініціативу, щоб відновити сталу та максимально ефективну роботу системи електронного декларування та невідворотність відповідальності за умисне порушення цих правил.