ПА НАТО відхилила суперечливу доповідь про санкції проти Росії після зауважень України

Оновлено

Вперше за 22 роки Парламентська асамблея НАТО відхилила найбільш суперечливу доповідь про застосування економічних санкцій проти країн-агресорів на підставі зауважень української делегації.

Про це йдеться у повідомленні пресслужби партії “Слуга народу”.

«Ми наполягаємо на подовженні санкцій проти Росії, тому що це дієвий інструмент тиску на країну-агресора. Санкції мають накопичувальний ефект, вони обов’язково зіграють свою важливу роль щодо зміни режиму Путіна. В майбутньому це відкриє шлях до повернення окупованих Криму та Донбасу в Україну», – наголосив під час свого виступу на Парламентській асамблеї НАТО голова української делегації, народний депутат фракції «Слуга Народу» Єгор Чернєв.

За словами Чернєва, після виступу України більшість країн-членів НАТО проголосувало проти доповіді.

“Щойно відхилили найбільш спірну доповідь (“2019 – економічні санкції як засіб зовнішньої політики”, яка була представлена на розгляд Парламентської Асамблеї НАТО представником Норвегії Кристіаном Тубрінг-Гєдде - ред.) цьогорічної Парламентської асамблеї НАТО про застосування економічних санкцій проти країн-агресорів! В цілому доповідь була в тональності послаблення і дуже точкового їх застосування. Що, звісно, нас не влаштовувало”, - написав політик у Facebook.

Читайте також: Пристайко розповів, яких кроків Україна очікує від Росії на Донбасі

Він заявляє, що “це вперше за щонайменше 22 роки”.

Проект доповіді “2019 – економічні санкції як засіб зовнішньої політики”, представлений на розгляд Парламентської Асамблеї НАТО представником Норвегії Кристіаном Тубрінг-Гєдде (Christian Tybring-Gjedde), зокрема, містить положення про те, що санкції проти Росії, застосовані США і Євросоюзом після початку російської агресії проти України та анексії, “не принесли результату”, бо не змінили поведінку Росії, а їхнє застосування не сприяє “лібералізації російської економіки та російського суспільства”. При цьому, дії Росії автор намагався представити як “реакцію” РФ на її неприйняття демократичних перетворень в Україні, ігноруючи той факт, що анексія Криму та агресія на Донбасі стали кричущими проявами порушення міжнародного права та всіх міжнародних зобов’язань самої Росії.

Як відомо, у Лондоні з 11 жовтня відбуваються щорічні збори Парламентської Асамблеї НАТО. Головними питаннями порядку денного зборів визначено розвиток подій в Україні і навколо неї, а також ситуація в Ірані та Афганістані.

У ПА НАТО 12 жовтня заявили, що для більшої ефективності санкції мають зосередитися на еліті, яка відповідальна за небажані політичні дії.