Визначена дата "нормандського саміту" змусить сторони працювати на результат - Пристайко

Україна наполягає на проведенні саміту "нормандської четвірки", бо саме лідери цих країн можуть стати драйверами врегулювання збройного конфлікту на Донбасі.

Про це заявив міністр закордонних справ Вадим Пристайко в інтерв'ю Укрінформу.

«Від останньої зустрічі лідерів "нормандської четвірки" минуло три роки. Не проводити саміту – означає не використати до кінця всі можливості (врегулювання збройного конфлікту на Донбасі –ред.), адже, на жаль чи на щастя, саме лідери країн часто є драйверами можливих змін», - сказав Пристайко.

Він додав, що умови переговорів уже на столі – далі все залежить від майстерності переговорних команд.

Глава МЗС погодився з тим, що зацікавленість української сторони у «нормандській» зустрічі підвищує її «ціну» для нас і дає Росії можливість продовжувати свою гру. Водночас, на його думку, призначення конкретної дати саміту може спрацювати і в “плюс”, бо є шанс досягти під цю дату конкретних домовленостей.

Читайте також: Засідання глав МЗС Євросоюзу: Франція хоче обговорити “нормандський формат” і підтримку України

«Тобто, з одного боку, наша зацікавленість у зустрічі грає не на нашу користь, а з другого, визначена дата змушує всі сторони активізуватися для досягнення результату», - підсумував Пристайко.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський під час зустрічі з журналістами на фудмаркеті 10 жовтня висловив сподівання, що вже наступного тижня стане відомою дата зустрічі лідерів країн нормандського формату.