Зеленський каже, що обговорював із Меркель кілька дат "нормандської зустрічі"

Оновлено

Президент України Володимир Зеленський заявив, що в нього є варіанти можливих дат проведення "нормандської зустрічі", але їх мають узгодити Німеччина і Франція з Росією.

Про це він сказав у четвер під час пресмарафону, що проходить на території Kyiv Food Market, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

"У мене є варіанти дати (проведення зустрічі в "норманському форматі" - ред.), на які ми погоджуємось, але вчора я говорив з Ангелою Меркель (канцлер Німеччини - ред.), ми порушували це питання. Вони обговорюватимуть це питання з французькою стороною і потім вони будуть пропонувати російській стороні", - зазначив Зеленський.

Він підтвердив, що відтермінування проведення зустрічі у "нормандському форматі" "дійсно залежало від Росії. "В України, Франції і Німеччини була одна з дат, а Росія не змогла підтвердити цю дату і не підтвердила", - сказав президент.

Однак, за його словами, найскладніше в цілому було домовитись про те, щоб така зустріч в "норманському форматі" взагалі відбулася. "Бо з 2016 року його ("норманського формату" - ред.) не було, і було таке відчуття, що це нікому не потрібно з влади. Ми сказали: нам потрібно, нам потрібно дивитись один одному в очі, зрозуміти, що хто хоче, і зрозуміти 3-5 реальних кроків, як ми можемо зробити для закінчення війни. Бо ми цього дуже хочемо, а якщо ви теж цього хочете, то давайте зустрічатися", - розповів Зеленський.

Читайте також: Зеленський і Меркель обговорили підготовку до "нормандського саміту"

Він зазначив, що для організації такої зустрічі кожна зі сторін мала зробити якісь реальні кроки на підтвердження своїх намірів. Саме тому відбулося розведення сил в Станиці Луганській і обмін утримуваними особами з Росією. "Це була наша вимога, ми хотіли повернути політв'язнів і повернути моряків. І це був реальний серйозний, проблематичний крок, але ми його зробили", - сказав Президент.

Наступним кроком, за його словами, з української сторони мало стати підтвердження "формули Штайнмаєра" і розведення сил в Золотому і Петрівському.

При цьому Зеленський запевнив, що це не було умовою Росії. "Це не умови (Росії - ред.), це результат того, що було, що обговорювалось раніше в Мінську. Ось речі, які ми робимо, бо кожна зі сторін повинна показати, що вона хоче закінчити війну. І дата (проведення зустрічі в "нормандському форматі" - ред.) сьогодні залежить також і від нас з вами", - наголосив він.

Як повідомляв Укрінформ, президент Франції Еммануель Макрон вже неодноразово анонсував проведення "нормандського саміту" найближчим часом.