Україна готова допомагати США у справі Байдена, якщо буде офіційний запит - Зеленський

Україна готова створити спільну зі США слідчу групу для розслідування справи Джо Байдена і його сина, якщо американська прокуратура звернеться до Києва з офіційним запитом.

Про це заявив Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю японському інформагентству Kyodo.

«Українська прокуратура розглядатиме будь-які запити своїх колег зі США про співробітництво під час проведення розслідувань у відповідності з нашими законами, якщо вони проводитимуться на основі міжнародного права», - йдеться в повідомленні.

Зеленський також зазначив, що Україна і США можуть розпочати розслідування у справі колишнього віце-президента США Джо Байдена і його сина, створивши спільний слідчий комітет. Але лише в тому випадку, якщо прокуратура США здійснить всі офіційні заходи для запиту про допомогу української сторони.

Глава держави підкреслив, що «Україна не повинна бути втягнута в скандали, пов'язані з президентськими виборами».

Як повідомлялося раніше, Президент України Володимир Зеленський спростував підозри про те, що президент США Дональд Трамп чинив на нього тиск або висував будь-які умови для їхньої зустрічі.

Телефонна розмова від 25 липня між президентами США і України про розслідування щодо ексвіцепрезидента США Джо Байдена і його сина Хантера в Україні призвела до початку розслідування в Конгресі в рамках процедури імпічменту президента США.

25 вересня Білий дім оприлюднив не дослівний виклад липневої розмови Трампа і Зеленського. Американський лідер сказав українському колезі щодо "дуже багатьох розмов" щодо сина колишнього віцепрезидента США Джо Байдена Хантера.

Читайте також: Йованович свідчитиме у Конгресі США у справі про тиск Трампа на Зеленського

За словами Трампа, Байден-старший зупинив розслідування проти української енергетичної компанії Burisma, в якій Хантер Байден був членом ради директорів. Зеленський сказав, що знайомий з ситуацією, і запевнив, що новий генпрокурор з нею "розбереться".

Пізніше Зеленський заявив, що Україна не має зобов'язань щодо розслідування чи не розслідування справи, що стосується сина Байдена.