Стенограма розмови Трампа і Зеленського: "ЄС" хоче почути Рябошапку у Раді

У партії "Європейська солідарність" заявили, що в стенограмі розмови між президентами США і України Дональдом Трампом та Володимиром Зеленським останній дозволив собі висловлювання, які можуть ускладнити міжнародну підтримку України.

Про це йдеться у заяві партії, оприлюдненій у четвер на сайті політсили.

"Резонансне і неузгоджене з ним, за словами самого Президента України Зеленського, оприлюднення конфіденційної міжнародної розмови стало першим подібним випадком, який свідчить про відсутність необхідного рівня комунікацій між офісами президентів України та Сполучених Штатів. Як стало відомо з самої стенограми, під час розмови Президент Зеленський поставив під сумнів допомогу, яка протягом останніх років надавалася Україні Європейським Союзом, зокрема Німеччиною і Францією. А також зробив відверту заяву, що новопризначений генеральний прокурор є "100 відсотків його людиною", чим поставив під сумнів незалежність і неупередженість на лише самого генпрокурора, а й прокуратури як інституції в цілому", - йдеться у повідомленні.

У "Європейській солідарності" наголосили, що подібні висловлювання Президента можуть ускладнити міжнародну підтримку України.

"ЄС" закликає Президента Зеленського, його Офіс і МЗС докласти всіх зусиль для збереження двопартійної підтримки України в США, також зберегти високий рівень довіри і підтримки з нашими європейськими партнерами, зокрема країнами нормандського формату... Ми цінуємо надану протягом п’яти років військову, макрофінансову та безпекову допомогу Україні з боку США і ЄС та звертаємося до влади з вимогою зберегти довірливі взаємини з усіма партнерами на тому рівні, щоб Україна не залишилася сам на сам з агресивною політикою Путіна", - заявили у "Євросолідарності".

У партії наголосили, що "хизування Президента України тим, що новий "генеральний прокурор є 100% його людиною" ставить під сумнів можливість неполітизованої, неупередженої, незаангажованої роботи прокуратури і правосуддя в Україні в цілому".

"Викликає глибоке занепокоєння той поспіх, з яким пропихувалися зміни до закону про прокуратуру, що перекреслили зобов’язання України перед Європейським Союзом у частині реформування цієї інституції, та повертають цей орган на роки і десятиліття назад до карально-репресивної машини", - йдеться у заяві.

Читайте також: Конгрес оприлюднив текст скарги щодо розмови Трампа із Зеленським

Зазначається також, що "Європейська солідарність" вважає за необхідне запросити в парламент генерального прокурора Руслана Рябошапку "для роз’яснення конфлікту інтересів та позиції, що він є "людиною Президента", а не слугою закону". "У вівторок на погоджувальній раді "ЄС" виступить з такою ініціативою", - додали у політсилі.

Як повідомлялося, минулого тижня у США виник політичний скандал, коли співробітник розвідки, який опрацьовував телефонну розмову Дональда Трампа з "іноземним лідером" (яким виявився Володимир Зеленський), подав скаргу своєму керівництву. На його думку, окремі висловлювання президента США можуть тлумачитися як тиск на українську сторону з метою змусити відкрити розслідування проти сім'ї Джо Байдена, який є головним конкурентом Трампа на виборах президента США.

25 вересня стенограма розмови Трампа і Зеленського була оприлюднена на сайті Білого дому.

Тим часом спікер Палати представників Ненсі Пелосі оголосила про початок формальної процедури імпічменту Дональда Трампа.