Експерт припустив, що означає теза Трампа про “замороження військової допомоги Україні”

Теза Президента США Дональда Трампа про можливе замороження військової допомоги для України — це елемент впливу на Європу і скоріше за все не призведе до дійсного замороження допомоги.

Таку думку висловив на засіданні круглого столу в Інституті Горшеніна президент Українського центру розвитку міжнародних економічних відносин Анатолій Пінчук.

“Теза, яку озвучив Трамп, є природна для нього в контексті Європи. Нагадаю, що подібна заява лунала з вуст Трампа і щодо фінансування НАТО. Тобто, це певний елемент впливу на європейські країни”, - сказав він.

Що стосується реального призупинення військової допомоги, то Пінчук нагадав, що вже відбувався факт призупинення, а потім відновлення і часткове збільшення допомоги. “Враховуючи ситуацію, яка є зараз, я не думаю, що ця допомога призупинятиметься. Однак, багато залежить від зустрічі Зеленського і Трампа”, - зазначив експерт.

Пінчук сподівається на дипломатичні спроможності нової влади, але незалежно від того, хто скільки кому допомагає, “якщо ви доведете, що ви потрібні і співпраця є взаємовигідною, то можна вибудувати взаємовигідні відносини і отримати з них більше бонусів”.

Читайте також: Нам не потрібна просто "допомога": Зеленський сказав, чого чекає від зустрічі з Трампом

Експерт вважає, що Україна має звертатись до США щодо отримання статусу особливого союзника США поза НАТО. Такий статус мають декілька країн, і Україна повинна у цьому напрямку працювати.

У свою чергу, екскерівник СБУ Ігор Смешко вважає, що це запитання до футуролога, і на це питання може відповісти лише конгрес США: “Нам конгрес США має сказати, що хотів президент США”.

Член Правління Українського інституту безпекових досліджень Валентин Бадрак зауважив, що “бій за Україну лише починається. І ті, хто думає, що замороженням конфлікту він завершиться, дуже помиляються. Захід хоче, щоб Україна була озброєною вітриною західного світу, але є різні погляди на це”.

На думку Бадрака, Європа хоче, щоб Україна озброїлась якось сама. США думають, що дати і скільки. Тому дуже важливо для України шукати американські інтереси тут. Україна для США може стати країною, повернутою проти Росії. “Ми мусимо США чітко сказати, що ми готові працювати проти Росії. І нам треба це зробити — працювати проти Росії як проти ворога”, - сказав Бадрак.

Як повідомлялося, перед виступом на 74-ій сесії Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку 24 вересня президент США Дональд Трамп заявив, що призупинена ним у липні оборонна допомога Україні виплачена "повною мірою", але він призупинить підтримку надалі, якщо Європа не зробить свого внеску в цю справу.

За інформацією американських ЗМІ, в липні минулого Трамп призупинив виплати затвердженої Конгресом майже $400 млн допомоги на зміцнення безпеки й оборони Україні. Тоді цей крок пояснювався тим, що Трамп "занепокоєний" рівнем корупції в Україні й хоче проаналізувати, чи доцільно надалі витрачати ці гроші. Опоненти Трампа пов'язали дії президента зі спробою натиснути на уряд України й примусити розпочати розслідування проти сім'ї' головного конкурента Трампа на президентських виборах 2020 року - ексвіцепрезидента США Джо Байдена.