Україна не знімає питання миротворців ООН на Донбасі — Кислиця

Заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця зазначив, що Україна не знімає питання розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі з міжнародного порядку денного.

Про це він заявив у коментарі Укрінформу в четвер.

"Що стосується операції по підтриманню миру - а саме так називаються операції ООН - мені здається, що вам лише здалося, що вона відходить на задній план. Це питання залишається на порядку денному. Просто, наскільки я зрозумів з коментарів Вадима Пристайка, мова йде про те, що після його контактів у форматі "Н4" у нього є сподівання, що можна досягти прогресу в рамках "норманді" і вирішити це (питання врегулювання збройного конфлікту на Донбасі - ред.) без залучення операції по підтриманню миру", - сказав Кислиця.

Він додав, що проведення подібних операцій надзвичайно складне і вимагає не лише вирішення політичних питань і схвалення мандату місії в Раді безпеки ООН, а й величезних коштів.

Читайте також: Україна у Мінську назвала умови виконання "формули Штайнмаєра"

"Я вам з усією відповідальністю кажу, що бюджет операції такого масштабу, якого потребувала б Україна, становитиме більше 1 млрд доларів на рік. Тому якщо у всіх лідерів "нормандської четвірки" буде політичне рішення і готовність вирішувати проблему без залучення такого дорогого виду операції, як операція ООН по підтриманню миру, це буде краще всім", - зазначив заступник міністра.

Щодо різного бачення Україною і Росією параметрів можливої миротворчої місії, Кислиця акцентував, що позиція України щодо основних елементів операції по підтриманню миру доведена до всіх постійних і непостійних членів Ради безпеки ООН, тому що саме Радбез має ухвалювати мандат місії.

Як повідомлялося, міністр закордонних справ Вадим Пристайко 18 вересня на спільному засіданні парламентських комітетів з питань зовнішньої політики та інтеграції України з Європейським Союзом заявив, що миротворча місія ООН може стати наступним кроком, якщо врегулювання на Донбасі не вдасться домогтися за допомогою Мінських угод.