Вимога про формулу Штайнмаєра перед самітом "наросла по дорозі" - Пристайко

На зустрічі радників лідерів України, Франції, Німеччини і РФ, обговорювалися дві умови для саміту "нормандської четвірки", а третя - щодо фіксації "формули Штайнмаєра" - з’явилася згодом.

Про це заявив міністр закордонних справ Вадим Пристайко в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ви чули, як російська сторона оголосила, що є три передумови для зустрічі. Я був 2 вересня  і домовлявся з чотирма радниками, у нас було тільки дві вимоги, тобто одна "наросла" по дорозі", - сказав Пристайко.

Коментуючи припущення стосовно того, чи планується на саміті підписання якихось документів, міністр зауважив, що будь-які перемовини – це "живий процес".

"У принципі видається логічним, що, коли лідери  зберуться, вони мають щось підписати, якийсь документ. Але це повертає нас у точку А, тому що нам треба тепер сідати і виробляти цей документ", - сказав глава МЗС.

Читайте також: Пристайко назвав "формулу Зеленського" для врегулювання на Донбасі

Він поінформував, що проведення зустрічі міністрів закордонних справ перед самітом не планувалося. Водночас, за словами Пристайка, якщо лідери дійдуть згоди про необхідність виробити та попередньо узгодити якісь документи, така зустріч напевно відбудеться - на рівні або радників, або глав МЗС.  

Як повідомлялося, помічник президента РФ Юрій Ушаков заявив, що  на саміті "нормандської четвірки" необхідно зафіксувати на папері "залізні домовленості" про розведення сил у Станиці Луганській, Золотому і Петровському, особливий статус Донбасу і "формулу Штайнмаєра", про що треба домовитися напередодні зустрічі лідерів країн.