НАТО вітає звільнення українських моряків і нагадує про МН17

Північноатлантичний Альянс вітає звільнення українських заручників, і вважає важливим продовження зусиль з притягнення до відповідальності винних у трагедії рейсу МН17.

Про це йдеться у заяві речника НАТО Оани Лунгеску (Oana Lungescu), оприлюдненій на офіційному сайті організації.

"НАТО вітає той факт, що українські моряки, які були захоплені Росією минулого листопада, нарешті повернулися додому, як і режисер Олег Сенцов. Це крок у вірному напрямку. НАТО продовжує закликати Росію виконати свої зобов’язання відповідно до Мінських угод, включаючи звільнення всіх в’язнів. Водночас, є важливим встановити правду та відповідальність за збиття рейсу МН-17, відповідно до резолюції Ради Безпеки ООН 2166". – йдеться у документі.

Як повідомляв Укрінформ, у суботу, 7 вересня, між Україною та Росією відбувся обмін утримуваними особами у форматі 35 на 35. До України повернулися 11 незаконно засуджених у РФ співгромадян, серед яких режисер Олег Сенцов, та 24 моряків, яких Росія захопила в районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Серед тих, кого видала Україна, - бойовик “ДНР” Володимир Цемах, який є свідком у справі збиття літака рейсу МН17.

Президент України Володимир Зеленський 7 вересня повідомив, що звільненого українським судом з-під варти Цемаха допитали перед відправленням до Росії.

Читайте також: Вимога Москви про обмін Цемаха підтверджує причетність до катастрофи MH17 — Баканов

Київський апеляційний суд 5 вересня змінив запобіжний захід колишньому "командиру ППО" міста Сніжне, свідку у справі МН17 Цемаху із тримання під вартою на особисте зобов'язання. Цемаха затримали наприкінці червня українські спецслужби на території ОРДЛО.