В Європарламенті розкрили "кухню" гібридної війни РФ проти України

Сучасне кремлівське керівництво за будь-яку ціну намагається не допустити, щоб Україна стала успішною країною, але сама Росія зможе називатися європейською країною лише за умови успішності України.

Таке переконання у вівторок у Європарламенті під час представлення доповіді «Витоки від Суркова – внутрішня кухня гібридної війни Росії проти України» (The Surkov Leaks: The Inner Workings Of Russia’s Hybrid War In Ukraine) висловив європейський депутат Андрюс Кубілюс.

Захід був організований в Європарламенті за сприяння депутатів Анни Фотиги (Anna Fotyga) та Джефрі Ван Ордена (Geoffrey Van Orden), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Путін… інвестує в те, щоб Україна не стала успішною країною, якою вона може стати лише за умови інтеграції України до ЄС. Всі ці «нові території» (у контексті – Крим і окуповані райони Донбасу) є важливими для нього, але головна мета – не дозволити Україні стати успішною країною. І це ставить питання вже перед нами, як допомогти Україні стати успішною? Єдиний інструмент, який Захід мав після «холодної війни» і має зараз, – це інтеграція. Тож, коли президент Макрон говорить, що Росія є європейською країною, - я погоджуюсь з цим. Але вона може дійсно бути європейською країною, коли Україна стане успішною. Адже це буде приклад для російського народу», - зазначив європейський політик.

Він зауважив, що Захід не має нині чіткої довгострокової стратегії щодо розвитку відносин з Україною. Незважаючи на це, а також попри всі зовнішні виклики, Україна розвивається. За словами депутата, поточні зміни в Україні дуже нагадують процеси, які відбувалися в Балтійських країнах та у Польщі у 1992-1993 роках.

«Тоді наш перший президент повністю програв вибори. Люди в Литві вірили, що наступного дня після набуття незалежності ми житимемо, як у Швеції. На жаль, цього не сталося. То хто у цьому був винен? Зрозуміло, Ландсбергіс, президент. В результаті до влади повернулися колишні комуністи. На той час Росія була іншою, тоді ще були часи Єльцина. Але Захід мав мужність негайно запропонувати нам у 1993 році Копенгагенські критерії, що означало перспективу членства і дозволило зберегти темпи перетворень. Потім були виграші та нові програші у виборах, але стратегія Заходу у цьому сенсі була дуже важливою для того, щоб ми досягли успіху», - підкреслив Кубілюс.

Читайте також: ЗМІ розсекретили особи росіян, причетних до фінансування правих партій в Італії

Він висловив переконання, що Європейський Союз має допомогти народу України знайти відповідь на питання щодо власного майбутнього. На цей час європейська сторона остерігається говорити про перспективи України щодо членства, і це, як вважає Кубілюс, є «великою помилкою», адже мотивація людей до європейських стандартів не може досягати високого рівня, якщо вони не відчувають, що дійсно можуть досягти відчутного результату.