Кучма має пояснити, які вказівки дав Зеленський щодо торгівлі з ОРДЛО - експерт

Рішення щодо зняття економічної блокади з ОРДЛО виглядає як загравання президента Володимира Зеленського з електоратом східних регіонів України, але загравання ціною національних інтересів є дуже небезпечним.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу заявив директор Інституту світової політики Євген Магда.

“Кучма анонсував рішення (зняти економічну блокаду з ОРДЛО — ред.), попередньо узгодивши з президентом Зеленським, і ця ініціатива виглядає як загравання Зеленського з електоратом східних регіонів. Але загравання ціною національних інтересів — це надзвичайно небезпечна гра. І без пояснень суспільству, що він мав на увазі, і які у нього були директиви від президента, Леоніду Кучмі буде важко поїхати до Мінська 19 числа, як він це планує зробити”, - вважає експерт.

Читайте також: Генпрокурор назвав умови, за яких торгівля з ОРДЛО не буде "криміналом"

Магда відзначив, що озвучена ініціатива Леоніда Кучми виглядає логічною, оскільки він повернувся до Тристоронньої контактної групи з рефреном, що більше не буде “весільним генералом”. Однак він запропонував ідею, яка має суттєвий резонанс і викликатиме великий опір з боку українського суспільства.

Понад два роки тому, нагадав експерт, економічна блокада ОРДЛО була запроваджена багато в чому завдяки активним діям громадських активістів на чолі з народними депутатами Семеном Семенченком та Володимиром Парасюком, і ситуація в регіоні відтоді суттєво змінилась.

“Ситуація на сьогоднішній момент змінилась, і підприємств, які б сплачували податки до українського бюджету, на території ОРДЛО не залишилось. Тому виникає питання: чи усвідомлює Леонід Кучма, що поступки Росії спричинять лише наступні поступки? Поступки, як жест доброї волі, не можуть бути реалістичним сценарієм, оскільки насправді виглядають проявом слабкості”, - вважає Магда.

За його словами, останнє інтерв'ю міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова свідчить про те, що Росія зі свого боку не збирається йти на жодні поступки. Цинізм ситуації полягає в тому, зазначив Магда, що за добу, яка передувала переговорам в Мінську та 5 червня загинуло четверо українських військових.

Як повідомлялося, спеціальний представник голови ОБСЄ Мартін Сайдік після чергової зустрічі Тристоронньої контактної групи з урегулювання на Донбасі в Мінську 5 червня заявив, що ТКГ на наступному засіданні розгляне питання про зняття економічної блокади з ОРДЛО. За словами Сайдіка, ця пропозиція була зроблена представником України на переговорах у Мінську Леонідом Кучмою. Сайдік додав, що її підтримали й представники ОРДЛО, і це питання буде винесено на розгляд засідання економічної підгрупи під час наступної зустрічі.

За даними прес-секретаря Кучми Дарки Оліфер, на переговорах ТКГ Кучма висловив позицію Президента України Володимира Зеленського, яка полягає в тому, що економічна блокада Донбасу є проблемою, і її треба вирішувати.