Росія у Гаазі представляє свої "аргументи" у справі за позовом України

Росія під час засідання Міжнародного суду ООН щодо ініційованого Україною позову намагається довести відсутність його юрисдикції.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Першим слово взяв представник РФ у Міжнародному суді ООН Дмитро Лобач. "Росія поважає суд і принципи міжнародного права. Утім, сьогодні наша делегація тут, щоби довести: справа, яку намагається представити Україна - поза юрисдикцією цього суду. Заява України про агресію, неправомірну окупацію, відверті порушення Статуту ООН - беззмістовна. І суд не має права її розглядати", - сказав він.

Лобач також заявив, що у розслідуванні катастрофи літака Малайзійських авіаліній рейсу МН17 Росія співпрацює з усіма сторонами і не визнає жодних звинувачень.

Після цього виступу на трибуну вийшов інший представник РФ - британський юрист Семюел Вордсворт, який заявив про відсутність фактів, які б доводили фінансування так званих "ДНР" та "ЛНР" з боку РФ.

"Росія не має жодного стосунку до збиття "боїнга" та інших заявлених випадків, що можуть підпадати під дію Конвенції про фінансування тероризму", - стверджує він.

Раніше заступник міністра закордонних справ, агент України у справі "Україна проти Російської Федерації" Олена Зеркаль зазначила, що Росія під час розгляду заперечень у справі за позовом України до Міжнародного суду ООН в Гаазі намагається маніпулювати судом і замість питань юрисдикції розглядати справу по суті на власних умовах.

Читайте також: Росія намагається маніпулювати у Міжнародному суді ООН - Зеркаль

Як повідомляв Укрінформ, 3-7 червня відбуваються слухання щодо попередніх заперечень Російської Федерації (юрисдикції) у справі про застосування та тлумачення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Згідно з графіком перший раунд усних аргументів відбудеться у понеділок, 3 червня, виступатиме РФ. У вівторок свою позицію представить українська сторона.