Княжицький пообіцяв закон про мови нацменшин за півроку

Законопроект "Про функціонування української мови як державної" жодним чином не порушує права національних меншин в Україні.

Про це сказав голова комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності Микола Княжицький, виступаючи у Верховній Раді перед ухваленням закону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Хочу сказати, що наш законопроект, будучи справедливим до українців, жодним чином не принижує національні меншини. Ми вам обіцяємо за півроку (законопроект - ред.) про захист мов національних меншин і корінних народів. Ми зробимо все, щоб всі люди, які живуть в Україні, почувалися як вдома”, - наголосив Княжицький.

Він також сказав, що під час доопрацювання законопроекту були враховані правки народних депутатів.

“Ми на три роки перенесли введення в дію адміністративної відповідальності за порушення закону, а за цей час безкоштовно в усіх областях України будуть створені центри, які навчатимуть української мови, будуть створені державні програми для підтримки освіти українською, для підтримки української культури”, - сказав Княжицький.

Він також наголосив, що якщо парламент не ухвалить сьогодні мовний закон, то “через кілька років російські паспорти будуть всюди по Україні, а ті, хто спілкується українською, будуть в Росії в таборах і в тюрмах так, як це було раніше.”

Читайте також: Княжицький закликає українців прийти під Раду й підтримати "мовний" закон

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 28 лютого розпочала розгляд у другому читанні законопроекту про мову, до якого було подано понад 2 тисячі поправок.

У першому читанні законопроект було ухвалено 4 жовтня 2018 року.

Документом пропонується, зокрема, створити Національну комісію зі стандартів державної мови та запровадити посаду уповноваженого із захисту державної мови.