Геращенко - про окуповані території: Говоритимемо з Москвою, а не з їх "буратінками"

Україна щодо окупованих територій говоритиме напряму з Москвою, яка і розв'язала війну, а не з окупаційною псевдовладою - "буратінками".

Про це у Facebook написала перший заступник Голови Верховної Ради, уповноважений Президента з питань мирного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко.

Вона нагадала, як "один оптиміст" (нардеп Сергій Лещенко — ред.) в інтерв'ю "Новой газете" заявив, що "новий президент на хвилі популярності може відвідати окуповані території; він говорив про Зе (Володимира Зеленського — ред.) і позиціонує себе як радника цього персонажа".

"Пасаж про відвідини президентом України окупованих територій - цілком вкладається в сценарій Кремля... Кремль жорстко шантажує Київ, вимагаючи всі ці роки "прямого діалогу між Києвом, Донецьком і Луганськом", розігруючи тезу "громадянської війни, внутрішнього конфлікту". Всі ці роки ми, УКРАЇНСЬКА влада, жорстко протистоїмо цьому сценарію. В Мінську ми відстоюємо одну тезу - говоритимемо з Москвою, яка розв’язала війну, а не з їх буратінками", - наголосила Геращенко.

Вона додала, що "оптимістів всі ці роки ніколи не хвилювала війна, більше того, вони ганяли посольствами й світовими столицями і просили не давати зброю, джевеліни, іншу допомогу, аби тільки дошкулити Порошенку".

"Тепер вони пішли далі - і озвучують готовність визнати маріонеткову "владу" окупованих територій, про що заявляють в московських газетах. Це цілком співпадає з баченням Зе, який виступає за відрізання України від Донбасу, шляхом розміщення гібридної миротворчої місії на лінії зіткнення. Таку ж версію «миротворців» публічно під час своїх форумів підтримала і ЮВТ, до речі, хоч їй і її команді в парламенті я намагалася донести хибність подібної ініціативи", - додала вона.

Вона підкреслила, що "не чула ще більшої принизи для України".

Читайте також: Україна вимагатиме позиції представників РФ і ОБСЄ щодо КПВВ "Золоте"

"Раніше на окуповані території в ящику з-під меблів таємно, "козячими тропами", їздила пити горілку з бойовиками перший номер "Батьківщини", яку Тимошенко втягла в ВР і ПАРЄ, Надя Савченко. Не привезла звідти ЖОДНОГО заручника, тільки зброю для вбивства українців. Тепер оптімісти пропонують їхати до бойовиків новообраному президенту ...... Цього не буде", - зазначила вона.

Геращеко уточнила, що "Порошенко обов‘язково приїде в Донецьк і Луганськ, звільнені від орків. Як всі ці роки , на відміну від ЮВТ, Зе, Г і інших, він бував в Авдіївці, Маріуполі, Катеринівці, Широкіному, і інших містах і містечках українського Донбасу".

Раніше народний депутат, радник кандидата в Президенти Володимира Зеленського Сергій Лещенко дав інтерв'ю "Новой газете", де, відповідаючи на запитання про можливі зміни в політиці щодо Донбасу і Криму після виборів, зазначив наступне:

"Зміна влади в будь-якому випадку створить очікування у народу. Навряд чи нам вдасться домогтися виведення російських сил з території України, але новий лідер може інакше вибудувати гуманітарну політику на окупованих територіях. Там у людей параноїдальні страхи щодо України ... А українська влада часто при Порошенко ці страхи лише посилювала. Тому новий президент повинен, навпаки, почати діалог з громадянами, що живуть там. Зміна влади може привести до розрядки у відносинах між людьми на окупованих територіях і народом на підконтрольній Києву території. Ну і звичайно є місце і для здорового авантюризму. Ось я зараз спонтанно подумав, сидячи тут за столом, що наступний президент на хвилі популярності міг би відвідати окуповані території. Ось це був би хід, це був би сигнал".