Незаконне збагачення: Луценко сказала, коли Рада може розглянути законопроект

Президентський законопроект "Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо відповідальності за незаконне збагачення" має бути невідкладно розглянутий профільним комітетом і наступного пленарного тижня включений до порядку денного ВР.

Про це представник Президента у Верховній Раді, народний депутат від БПП Ірина Луценко сказала у коментарі журналістам в кулуарах ВР, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні під номером 10110 зареєстрований законопроект Президента і визначений як невідкладний, який називається "Про внесення змін до Кримінального і Кримінального процесуального кодексів України щодо відповідальності за незаконне збагачення". Це означає, що в найближчий період, наступного пленарного тижня (12-15 березня - ред.), цей законопроект може бути включений до порядку денного, може бути невідкладно розглянутий в комітеті, ми будемо на цьому наполягати. Я думаю, що відповідний комітет і зала підтримає це, і він буде розглянутий в залі для того, щоб відновити подальшу боротьбу з корупцією, розпочату Президентом Порошенком з приходом його на президентський пост", - підкреслила Луценко.

Депутат зазначила, що згідно з законопроектом, при доведенні слідством, що кошти, рухоме чи нерухоме майно набуте посадовцями в незаконний спосіб, то такі діяння вважатимуться корупційними і за них передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від 2 до 6 років без права займати відповідні посади певний період.

"На цей момент Президентом враховано зауваження Конституційного суду про те, що 62 стаття Конституції говорить про презумпцію невинуватості, а відтак саме слідчі органи повинні це довести. Ми знаємо, що НАБУ і Антикорупційна прокуратура мають вже близько 50 справ, де доведено набуття (майна - ред.) в незаконний спосіб високопосадовцями і вчинення ними при перебуванні на посадах відповідних корупційних діянь. Я думаю, що внесена Президентом така стаття дасть можливість все-таки притягнути тих корупціонерів, по яких уже зібрані докази їх незаконного збагачення чи інших корупційних діянь, притягнути їх до відповідальності і розглянути ці питання в Антикорупційному суді, який найближчим часом буде створено", - наголосила Луценко.

Читайте також: Президентський законопроект про покарання за незаконне збагачення вже у Раді

Як повідомляв Укрінформ, у Верховній Раді 28 лютого зареєстровано внесений Президентом Петром Порошенком законопроект "Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо відповідальності за незаконне збагачення" (№.10110).

Відповідний законопроект було підготовлено у зв’язку з рішенням Конституційного суду від 26 лютого про визнання неконституційною статті 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачала притягнення до кримінальної відповідальності чиновників за незаконне збагачення.