Європейські цінності у Кремлі вважають слабкістю демократії — експерт

Директор Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко вважає, що у зв'язку з російською агресією проти України цінності Євросоюзу перебувають під прямою атакою з боку РФ.

Про це він заявив в понеділок під час конференції «Підсумки виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом», повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Щодо ще одного питання — про цінності та безпеку. Бо Європейський Союз — це не тільки про правила і процедури, а й про цінності. Європейський вибір України — це також про цінності. Але річ у тому якраз, що цінності ці не просто під загрозою, а під прямою атакою з боку Російської Федерації, якій потрібен не Крим і не Донбас, а вся Україна”, — зауважив Павленко.

За його словами, протидіяти цьому можливо, лише захищаючи європейські цінності.

“На жаль, цей підхід (захоплення всієї України, — ред.) так чи інакше сповідується багатьма в російському керівництві, і протидіяти цьому можна, лише спільно захищаючи європейські цінності. А на конкретному рівні це означає — співпрацювати проти дуже конкретних атак, спрямованих на те, що багато хто в Кремлі сприймає як слабкості демократичного режиму: свобода слова і фейкньюз, свобода зібрання й асоціацій і зібрання груп підбурювання протестів. І тут якраз спільна робота та відкритий діалог на міжурядовому інституційному рівнях і на рівні громадянських суспільств і аналітичних центрів багато в чому допоможе знаходити відповіді”, — пояснив директор Національного інституту стратегічних досліджень.

Читайте також: "Азовські" санкції: ЄС треба кілька днів на формальне ухвалення документа

Павленко підкреслив, що наразі пройдено ще навіть не половину шляху до того, як Україна зможе констатувати, що “вона готова в сенсі копенгагенських критеріїв, але для того, щоб цей шлях пройти, треба завертати увагу на дуже прикладні речі”.