Brexit: Брюссель наполягає, аби Лондон платив компенсацію навіть без угоди

Велика Британія повинна виплатити багатомільйонну компенсацію після виходу з Європейського Союзу, навіть якщо Brexit буде без угоди.

Про це заявив головний переговірник ЄС щодо Brexit Мішель Барньє, повідомляє AFP.

«Британський уряд матиме справу з багатомільйонною компенсацією за розрив відносин з Європейським Союзом, навіть якщо він залишить спільноту без угоди», - сказав Барньє.

Водночас зазначається, що деякі британські євроскептики виступають проти укладеної з Брюсселем угоди щодо Brexit та передбаченої у ній компенсації у випадку виходу з ЄС, яку британський уряд оцінює у 39 млрд фунтів стерлінгів (44 млрд євро), для покриття непогашених зобов'язань.

Читайте також: Єврокомісія ухвалила дві пропозиції на випадок провалу Brexit

"Щодо бюджету ЄС ми завжди говорили одну просту річ: всі обіцянки, зроблені Великою Британією як члена ЄС, повинні дотримуватися", - сказав Барньє.

Уряд Терези Мей не заперечує, що Британія зобов'язана робити внески у бюджет ЄС на проекти, погоджені країнами у період перебування у складі ЄС, та погоджені на перемовинах з представниками ЄС у листопаді.

«Буде важче змусити їх дотримуватися зобов’язань у випадку сценарію без угоди, але ми будемо продовжувати наполягати, що ці зобов'язання є юридично обов'язковими згідно з міжнародним правом, і я не можу уявити, що Британія не буде дотримуватися своїх зобов'язань», - додав чиновник.

Як повідомлялося, голова уряду Великої Британії Тереза Мей очікує більше поступок від ЄС, щоб вийти з глухого кута через ситуацію з угодою про Brexit після того, як 15 січня британські парламентарії не підтримали запропоновану нею угоду щодо Brexit.